"Lajčak u Beograd dolazi da bi se odredio rok za prihvatanje francusko-nemačkog predloga": Šeholi kaže da Kurtijeva izjava ne znači da će i formirati ZSO 1foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Izjava kosovskog premijera da prihvata evropski predlog za okvir dijalog Beograda i Prištine, ali bez pominjanja formiranja Zajednice srpskih opština u istoj izjavi za prištinskog analitičara i predsednika NVO “Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa” Fatmira Šeholija znači samo nominalno prihvatanje ovog predloga, koji uživa i podršku Sjedinjenih Američkih država, ali ne prihvatanje ispunjavanja međunarodne obaveze, odnosno formiranje ZSO.

Kosovski premijer je ovo izjavio nakon radnog ručka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Šeholi podseća da je nakon sastanka Lajčak izjavio da se moraju sve međunarodne obaveze ispoštavati, a to znači i formiranje ZSO.

Priština je formiranje ZSO prihvatila još potpisivanjem Briselskog sporazuma, a njen oblik, ime i funkcije koje će imati su tačka sporenja Beograda i Prištine. Nakon što je zvanični Beograd zahtevao da do formiranja dođe pre potpisivanja bilo kakvog novog sporazuma i pristajanja na novi okvir i iz međunarodne zajednice započeli su pritisci na Prištinu da to i učini, pogotovo nakon što su Srbi napustili kosovske institucije na Severu.

Šeholi ocenjuje da Kurti pokušava da izmanevriše da eskivira formiranje ZSO i dodaje da je koosvski premijer obelodanio šest zahteva za formiranje ZSO o kojima je, kaže naš sagovronik, danas obavestio i Lajčaka.

– Po mom mišlenju Kurti se nalazi u veoma nepoželjnoj situaciji s obzirom da će posete „diplomatskih buldužera“ biti sve učestalije, navodi direktor Instituta za međuetničke odnose.

Kurti je, podsetimo, izneo u kosovskoj Skupštini šest uslova da ZSO bude formirana, a među njima su i promena imena, gašenje paralelnih srpskih institucija koje na KiM i dalje deluju, kao i predaja svog “nelegalnog oružja”, da predsednik Srbije povuče pisma članicama Evropske unije koje Kosovo ne priznaju da blokira ulazak Kosova u EU, ali i da, ono najbitnije, ZSO se formira nakon međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

Upravo ovi uslovi našem sagovorniku su dovoljan pokazatelj da Kurti “kupuje vreme”.

Da je o tome bilo govora na radnom ručku, kojem je prisustvovao i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, koji je i šef pregovaračkog tima, naveo je i sam Lajčak u obraćanju medijima. Nakon sastanka u Prištini ovaj evropski diplomata dolazi za Beograd, gde će se u vili “Mir” sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i to nakon dvodnevne posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Lajčak u Beograd, smatra Šeholi, dolazi da bi odredio rok za prihvatanje francusko-nemačkog predloga.

– Smatram da susret Vučić- Lajčak nakon održane sednice Skupštine Srbije će imati za cilj da se odredi rok o prihvatanju francusko-nemačkog dokumenta kako bi imali pred sobom i neki rok koji ukazuje dalje korake o tom dokumentu, navodi naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari