Latinka Perović: SNS je stranka u najdubljoj tradiciji Srbije

Politički razgovor starih i mladih liberala specijalno u Danasu

Ostavite komentar


  1. Interesantno je da se niko ne bavi pojavom uzrocima nastanka nacionalizma u srbiji vec se u nacelu bave opcijama liberalnim i nacionalistickim. Zasto u pojedinim drustvima dolazi do pojava nacionalizma i da nije mozda ono prouzrokovano nekakvim pojavama i radnjama prema tom narodu. Da mozda nije resenje nacionalizma u resavanju tih uzroka a ne prostom opcijom podrzavanja liberalizma. Nacionalizam u srbiji je uzrokovan nacioonalizmom u regiji i nemoze se resavati separatno u srbiji vec iskljucivo na nivou regije jer je tamo i uzrokovan. I zato nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima u srbiji nemaju uspeha jer ga resavaju u srbiji.

  2. Latinka ima potpuno pravo. Kod nas je oksimoroni imaju legitimno politicko pravo. Bivsi komunisti su postali liberali (liberalni komunisti) i pro-Zapadno orjentisani, a politicke snage koje su trebale da bastine Slobodana Jovanovica i Milana Grola su postale radikalnije od radikala. Ipak kakva je veza Latinka Perovic sa liberalizmom? Kakav je njen odnos prema njenom ucescu u jednopartijskom sistemu, ciji raskid sa liberalizmom je najradiklniji, pocevsi od streljanja i proterivanja liberala iz Srbije 1944? Kakav je njen odnos prema amadnmanima 1971 i 1974 koji su obesmislile i ono malo srpske ekonomije koju je poceo liberalizovati Nikezic? Konacno, da li gusenje slobodne misli i stampe, takodje ima ulogu u 2. raspadu Jugoslavije (kad je vec nastala)? Kakva je njena uloga u tom procesu? Da li bi 2. radpad bio tako krvav da drugovi i drugarice nisu izmislili instituciju 6 Teritorijalnih odbrana te 1974. Itd. itd. mnogo pitanja koja ne bi prosle kontrolisane „liberalne“ uslove intervjua.

  3. Uz duzno uvazavanje, jednopartijski sistem kome je pripadala Latinka Perovic, i to ne kao obican covek, je pokusao da satre i spere svest naseg naroda. Nije im se dopadao nacin razmisljanja naseg coveka pa su to pokusali da promene zabranama,progonima i ubistvima. Tako je nazalost i danas. Kod onih koji propovedaju toleranciju i liberalne vrednosti prisutan jedan autosovinizam koji prerasta u mrznju protiv sopstvenog naroda.U raspravi sa srpskim nacionalizmom koga svuda vide otisli su predaleko, tako da su u stanju da podrze albanski i hrvatski sovinizam koji bi trebao teoretski da im bude sasvim stran.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.