Lavrov o situaciji u Srbiji: Pokušaj nelegalnog preuzimanja vlasti 1In this photo released by the Russian Foreign Ministry Press Service, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov attends the talks with Chinese Foreign Minister Wang Yi during their meeting in Beijing, China, on Monday, Oct. 16, 2023. (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrv izjavio je da Zapad nije spreman da se pomiri sa rezultatima izbora u Srbiji i podrškom koju je narod zemlje pružio predsedniku Aleksandru Vučiću, pa su pokušali da „organizuju nelegalno preuzimanje vlasti“.

„Ono što se desilo u Beogradu je još jedan pokušaj orkestriranja nelegalnog preuzimanja vlasti. Sudeći po svemu, nisu svi na Zapadu spremni da se pomire sa činjenicom da su srpski birači na izborima izrazili podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom političkom kursu“, rekao je Lavrov za Sputnjik.

Lavrov je istakao da Moskva ocenjuje situaciju u Srbiji kao stabilnu, da vlasti zemlje čvrsto drže situaciju pod kontrolom, jasno shvatajući da je to sada nacionalni interes, uz napomenu da Srbija pamti kako je završen državni prevrat u Ukrajini 2014. godine.

„Očigledno je zbog toga broj demonstranata relativno mali – svega nekoliko stotina ljudi. Građani nemaju poverenja u ličnosti koje se verbalno protive nasilju, a u stvarnosti ponašaju potpuno suprotno: ignorišu rezultate volje građana i provociraju organe reda“, naglasio je Lavrov.

On je dodao i da Rusija i Srbija imaju za cilj da razvijaju saradnju u mnogim oblastima, uključujući i oblast bezbednosti.

„Naš dijalog sa Srbijom je ritmičan, karakteriše ga otvorenost i usmerenost na razvijanje različitih oblasti saradnje, uključujući i oblast bezbednosti. Ovo je prilično osetljiva oblast. Ispravno bi bilo reći da je Moskva uvek spremna da pomogne srpskim prijateljima“, kazao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari