Lavrov: Zapad hoće da pretvori Srbe, Hrvate i Bošnjake u "neko civilno društvo" 1Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/ IGOR KUPLJENIK

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Zapad pokušava nelegalno da podstiče delovanje Sarajeva da donosi spoljno-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske, ocenivši da je to najgrublje kršenje Dejtona.

Lavrov je povodom podrške Bosne i Hercegovine (BiH) uvođenju sankcija Saveta Evrope Rusiji, istakao da stav BiH „ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.

Ruski šef diplomatije rekao je za Radio televiziju Republike Srpske da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „ne radi ništa što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da je skoro jedini koji se bori za Dejton ispred agresivnog napada Zapada na taj dokument“.

„Tu su još čitave priče da je Dodik Putinov (ruski predsednik Vladimir) čovek – ma nemojte. Ne. Dodik je prijatelj Ruske Federacije i on jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „ono što se radi prema Dodiku zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja političara koji se realno bori za dejtonske principe“.

„On ništa nije uradio u Republici Srpskoj i u okviru Predsedništva BiH što je protivno Dejtonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci“, kazao je ruski šef diplomatije.

Lavrov smatra da Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet, odnosno da pretvori i Srbe i Hrvate i Bošnjake u, kako oni navode, neko civilno društvo.

„To je zapravo zahtev da se zaborave svoji koreni, svoja kultura, svoja tradicija, isključivo iz interesa da Zapad postigne svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. I to je zaista zločinačka politika“, naveo je on.

Lavrov je naveo da Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja na Balkanu može da bude nezavisna, da neki političar na Balkanu može da bude nezavisan, zato što je Zapad navikao da koristi „različite Kristijane Šmitove kako bi svima upravljao i kako bi sve ucenjivao i postavljao ultimatume“.

Prema njegovim rečima, „Zapad je lagao da neće da širi NATO, da će Minski sporazum o Donbasu biti ispunjen, da će biti stvorena Zajednica srpskih opština na Kosovu, a isto tako laže da je privržen Dejtonskom sporazumu“.

Dodao je i da Zapad radi sve da bi u okviru izborne reforme u BiH „natjerao Hrvate da oni prihvate da će ih, kao i pre, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima“.

„Ne želim da kažem da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali Dejtonska načela zahtevaju saglasnost tri konstitutivna naroda. Što se tiče samostalnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za provodjenje biračkih reformi u BiH i to o mnogome govori o tome koliko su samostalne vlasti u Sarajevu“, rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.