Lažna dilema – kada proglasiti bojkot

Politikolozi oprečno za Danas o tome kada je najbolje vreme za objavu odluke o (ne)učešću na izborima 2020. godine

Ostavite komentar


  1. Opozicija, pregovara sa vlastima, a svima je jasno da sa njima dogovora nema. Veoma je dug spisak obećanih stvari, apsolutno ništa nisu izpoštovali.
    BOJKOT!

    1. Gospodin Vukadinović trijumfalno završava svoju političku karijeru od Kaliguline ergele do omiljenog režimskog opozicionara.

  2. Mi građani smo već proglasili bojkot izbora, stranaka i organizacija koje podržavaju bezakonje, a vi političari kako hoćete, svaka ptica svome jatu.

  3. Kakvi crni izbori, svi znamo da je to predstava A.V. – a, ko učestvuje u toj šaradi, iz istog je tima.

  4. U ponudi na političkoj sceni Srbije građani Srbije trenutno nemaju izbora, znači bojkot izbora, čak i da postojeća opozicija prihvati izbore. Srpsko društvo zaslužuje ozbiljnu analizu sadašnjeg stanja sa osvrtom na prošlost te skim krenuti u budućnost sa kim i na kakvoj platformi. Ovo sa pozicijom i sadašnjom opozicijom vodi samo dalje ka dnu svih sfera društva. Srbija i građani to ne zaslužuju.

  5. Gradjani ce u prilicnom broju izaci na izbore,tj razlika u izlaznosti na proslim i ovim izborima bice minimalna,bez obzira na kampanje,antikampanje i slicno.Zato se nekad zapitam u kom svetu neki analiticari zive.Nekim tekstovima se stvara utisak neke tenzije koja ne postoji.Dovoljno je prosetati bilo kojim gradom i videti normalan zivot.A naredni izbori su samo jos jedni u nizu,kao i svake 4 godine.Tenzija ima samo kod ostrascenih svih strana,kojih je na srecu vrlo malo,ali su veoma bucni.A vecina gradjana zive svoje zivote,nevezano za vlast koja se periodicno menja.Prosla je trajala 12 godina,i ova ce po svoj prilici isto toliko,posle toga neka druga….

  6. BOJKOT bez razmišljanja, ne širite temu i ne kalkušite da bi imali šta da pričate, nema elementarnih demokratskih i civilizacijskih uslova da se izađe na izbore, čitava država sa svim resursima i institucijama je u službi jedne stranke i to je borba be pravila. Stvar je principa, kako ćete menjati sistem ako zanemarujete te elementarne vrednosti

  7. Bahati i neodgovorni opozicionari se ponasaju zaista bahato.Mislim da su preterali svaku meru normale.Gradjani Srbije neodgovorne ljude nece podrzati.

  8. Iz aviona se vidi da veci deo opozicija je vec odlucila da ce bojkotuje izbore samo nema hrabrost da kaze gradjanina.

    1. Gde vas samo pronalaze u SNSu. Pa nije ni cudno sto nam je drzava u raspadu. Ako pametnije aktiviste ubacuju u internet timove, kakvi su vam onda oni drugi. U glavama imate brisani prostor.

  9. Koja cela opozicija kada su bojkot najavili samo ovih par stranaka iz SZS-a.U Srbiji postoji preko 150 politickih stranaka i nebrojeno udruzenja gradjana od kojih ce vecina ucestvovati na izborima.Rezultat izbora ce biti izlaznost iznad 40 posto sto nece dovesti u pitanje legitimitet (iako takva odrednica ne postoji u nasem zakonu) pogotvu ne kod EU predtavnika.Umesto ovih iz SZS-a (mada vecina tih stranaka i nije parlamentarna) u parlament ce uci neke druge stranke a Djilas,Jeremic,Obradovic i ostali ce nastaviti da kukaju nad zlom sudbinom na svojim medijima i sledece 4 godine.

  10. Ukoliko se opozicija odluči da bojkotuje izbore treba da svoju aktivnost pre izbora da usmeri na građane tražeći od njih da bojkotuju glasanje. To je suština stvari. Ako na izbore izađe 30 do 35 % građana izbori će se smatrati neuspešnim, a izabrana stranka nelegitimnom da formira vlast. To ne bi trebao da bude problem jer već sada na izbore ne izlazi oko 48% građana nezadovoljni ponudom. Takva situacija bi onda naterala sve bitne faktore u državi da menjaju izborni zakon prema kojem bi se jednim delom birali poslanici imenom i prezimenom a ne stranke, kao svuda u Evropi, a i ostali uslovi predviđeni zakonom bi se više poštovali. Ovde su potrebne sistemske promene a ne promene stranaka na vlasti.

  11. Jingluk Šinavatra, bivša premijerka Tajlanda koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, postala je državljanka Srbije na sednici Vlade Srbije 27. juna ove godine.

    U Srbiji osuđeni ratni zločinac sedi u Narodnoj Skupštini.

    U Srbiji vlada najcrnji medijski mrak !

    Srpsku Nakaznu stranku na vlast su doveli stranici, i čestitali im na „pobedi“ tri sata pre zaključenja glasanja. I oni neće dozvoliti da naprdnjaci bude smenjena na izborima sve dok ne izvrši zadatak koji joj je postavljen, a to je – definitivna predaja Kosova.
    U takvoj Srbiji , gde ne postoji ni D od demokratije , iluzorno je i naivno verovati u slobodne izbore.

    Dakle B O J K O T !

  12. Važno je obezbediti tajnost izbora, jer su onda izbori slobodni. Ovo što se sada radi sa spiskovima sigurnih glasača i pravdanjem glasača za koga su glasali, nisu slobodni izbori. Drugo, sada na političkoj sceni nemamo normalnu građansku stranku koja bi garantovala ekonomsku stabilnost, tako da i nemam za koga da glasam. SNS prividno predstavlja takvu stranku (s obzirom na relativno stabilan kurs dinara), ali sliku o njima kvari ta želja da se uništi opozicija, što isto tako stvara osećaj nesigurnosti, jer ne znamo šta sledi ako uspeju u tom svom naumu.

  13. Ja sam resio da bojkotujem, a ako mi se opozicija pridruzi – dobro. Ako ne, imace glasaca manje na nekim buducim postenijim izborima.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.