"Lažna opozicija" odgovorila Lutovcu: Recikliranje prevaziđenog i poraženog narativa o pravoj i lažnoj opoziciji 1"Obradović i Lutovac tokom dana Obradovićevog štrajka glađu ispred Skupštine"; foto: FoNet/Zoran Mrđa, DSS

„Izjave Zorana Lutovca nemaju posebnu političku težinu. Umesto da je proučio lekcije minulih izbora, na kojima je narod jasno odredio i njegovu i poziciju koalicije kojoj pripada, on očajnički pokušava da reciklira jedan potpuno prevaziđen i poražen narativ o “pravoj i lažnoj opoziciji”. I to čini nakon što je njegov šef Dragan Đilas potrčao da ode na sastanak i instrukcije kod Vučića“, navodi za Danas predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, upitana za komentar izjave predsednika Demokratske stranke (DS) Zorana Lutovca da su Dveri, Zavetnici i NADA lažna opozicija.

Predsednica Zavetnika kaže „da Lutovac zaista ima neki kredibilitet u toj raštimovanoj koaliciji i da mu je stalo do izgradnje nekog opozicionog integriteta, reagovao bi mnogo ozbiljnije na taj sastanak. Umesto toga, on se odlučio da napadom na državotvornu opoziciju brani iskompromitovanu poziciju svog šefa Dragana Đilasa. To je osnovni razlog i motiv njegovih izjava protiv Zavetnika i ostalih patriotskih stranaka“.

Ona navodi da predsednik DS Zavetnicima zamera „izjave, glasanje“, a da mu čak smeta i njihovo samopouzdanje. Dodaje da to svedoči nezadovoljstvu Lutovca – rezutatima izbora i promenama u opozicionoj sceni.

"Lažna opozicija" odgovorila Lutovcu: Recikliranje prevaziđenog i poraženog narativa o pravoj i lažnoj opoziciji 2
Foto: Vojin Radovanović

„Zavetnici su prisustvovali sastanku zbog izbornih nepravilnosti u Beogradu, izašli smo u susret potrebama da se do kraja ispoštuje narodna volja i logično bi bilo postaviti pitanje šta Zoran Lutovac više hoće, možda da mu donesemo glasove umesto njega…ali mi to pitanje nećemo postavljati jer je odgovor jasan – i nama i narodu. Lutovac je svoju stranku sveo na privezak, satelit Đilasove SSP. Lenjost, nerad, previše prazne priče i pogrešne politike, kritikovanje tuđeg rada iz pozicije sopstenog nerada, sveli su ove političke subjekte na procente koje su dobili na izborima. I korisnije bi im bilo da se bave time, nego bajatim pričama o „pravim“ i „lažnim „o kojima je narod jasno rekao šta misli“, kaže Đurđević Stamenkovski.

Za predsednicu Zavetnika simptomatično je da izjavu predsenik DS daje nakon posete američke delegacije i očiglednih pritisaka da se promeni spoljna politika zemlje.

„Ovo pokazuje da su naše tvrdnje iz predizborne kampanje bile tačne. Nasuprot Vučiću u parlamentu je trebala biti još i samo Eskobarova opozicija. Međutim, Srbija je dobila snažnu državotvornu snagu u opoziciji i to je budućnost srpske političke scene“, zaključuje Đurđević Stamenkovski.

Predsednik, takođe prozvanog, Srpskog pokreta Dveri Lutovcu se obratio preko svog Tviter naloga pozvavši ga da izjavu ili demantuje ili da dokaz da je njegov pokret „lažna opozicija“.

„Poštovani Zorane Lutovac, ako Vi niste stavili Dveri u ovaj kontekst zamolio bih Vas da demantujete medije koji iskrivljuju Vašu izjavu. A ako jeste, zamolio bih Vas da navedete jedan dokaz gde su predstavnici Dveri u izbornim komisijama glasali kao vlast?“, naveo je na svom Tviter profilu predsednik Srpskog pokreta Dveri nakon izjave predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca da su Dveri, Zavetnici i NADA lažna opozicija.

Upitan za komentar Miodrag Preković, šef Informativne službe Dveri, uputio nas je na ovaj tvit Obradovića.

"Lažna opozicija" odgovorila Lutovcu: Recikliranje prevaziđenog i poraženog narativa o pravoj i lažnoj opoziciji 3
Miodrag Preković, foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

„Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović javno je na Tviteru zamolio g. Lutovca da ako on lično nije stavio Dveri u kontekst lažne opozicije da odmah demantuje medije koji očito namerno iskrivljuju njegovu izjavu. A ako jeste to rekao, zamolio je da navede jedan dokaz gde su predstavnici Dveri u izbornim komisijama glasali kao vlast ili da se, u suprotnom, javno izvini Srpskom pokretu Dveri“, naveo je Preković za Danas.

Predrag Marsenić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS), koja je članica koalicije NADA, kaže da oni koji ih optužuju za opozicionu nepravovernost „neprestano brkaju pojmove i ne razumeju šta znači biti prava opozicija vlasti a šta znači otići na pregovore sa nekim koga su do juče zvali diktatorom a danas razmišljaju o mogućoj koaliciji sa njim“. Marsenić dodaje da upravo grupacija kojoj i Lutovac pripada nisu prava opozicija, jer bi „i sami rado postavili Jelenu Milić, NATO lobistu, za ambasadora Srbije, uveli sankcije Rusiji i priznali Kosovo*“.

"Lažna opozicija" odgovorila Lutovcu: Recikliranje prevaziđenog i poraženog narativa o pravoj i lažnoj opoziciji 4
Foto: Danas

„Da li je NADA prava ili lažna opozicija treba proceniti na osnovu naših dela kao i programa, a program naše koalicije je jasno za normalnu Srbiju a protiv uvođenja sankcija Rusiji i protiv priznanja Kosova“, poručuje potpredsednik DSS, koji napominje da je stav NADA o koaliciji sa aktuelnoj vlašću „potpuno jasan i svima poznat, i on glasi: nema saradnje na republičkom nivou sa strankama koje rade protiv interesa Srbije“.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac govoreći o „lažnoj opoziciji“ je za Novu S rekao da je, bez obzira na to da li ove stranke Aleksandar Vučić doživljava kao partnere na koje može da računa, jasno da su građani za njih glasali kao za opoziciju. Lutovac je kazao da pod desničarske stranke na koje Vučić može da se osloni svrstava one političke partije koje su prešče cenzus u Beogradu, dakle Zavetnici, NADA i Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari