Lazović o "Dogovoru za pobedu": Moguće da je to početak sklapanja izborne koalicije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Radomir Lazović, poslanik Zeleno levog fronta, rekao je za N1 da Dogovor za pobedu opisuje opozicionu političku scenu, odnosno da se njima poručuje da je neophodno okrenuti „kritiku oštrice“ ka vlasti, te da ne treba da bude međusobnog napadanja u opoziciji.

Naveo je da se polarizuju dve opozicione grupe – jedna proevropska i druga desno orijentisana.

Veliki deo dokumenta je preambula u kojoj se govori kako građani žive, otrkio je. O dokumentu je govorio je načelno, ne otkrivajući detalje.

U Dogovoru se nalaze i zajednička kontrola izbora, zajednička kampanja za izlazak na izbore, dogovor o podršci kolona koje treba da izađu na izbore, dogovor o zajedničkom delovanju na slobodi medija i vladavini prava.

Na pitanje o tome zašto nije ponuđeno Narodnoj stranci, kako kaže poslanik te stranke Vladimir Gajić, kaže da su dogovor ponudili ljudima sa kojima imaju najbolju saradnju, a to što dogovor nije ponuđen nekome sada nema razloga da se po tom planu ne ponaša.

Lazović navodi da je vrlo moguće da je potpisivanje sporazuma početak izborne koalicije, odnosno da ako vide da je jedna lista proevropske opozicije najbolje rešenje ići će sa njom, ali ako neki drugi model bude bolji – izabraće njega. O tome će odlučiti onda kada se bude videlo koji će izbori i kad biti raspisani.

Lazović je poručio da ne želi da govori o izbornom nastupu i hipotetičkim situacijama koga bi podržali kao kandidata za gradonačelnika ili nosioca liste na parlamentarnim izborima.

Građanima poručuje da im je potrebna njihova podrška u borbi protiv režima, te da će im u narednom periodu objasniti čitav sporazum i na protestima i na drugim mestima. Pozvao ih je i da se

Upitan za tezu poslanika Narodne Siniše Kovačevića da su se protesti „od rike lavova sveli na zujanje komaraca“ rekao je da ne može da čita šta Kovačević piše jer je to „često degutantno“.

Protesta će biti dokle god ima želje ljudi da se bori na ulici, kaže poslanik.

„Dogovor za pobedu“ će šefovi opozicionih poslaničkih grupa koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“ potpisati danas u 10:30, u Skupštini Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari