"Potrebno smanjenje sujeta i da se bude homo sapiens": Zoran Živković o zajedničkom nastupu opozicije na izborima 1foto FoNet Nenad Đorđević

Zoran Živković, programski direktor Centra za razvoj građanskog društva „MilenijuM“, smatra da bi svi opozicioni akteri koji iskreno žele da menjaju Srbiju na bolje mogli da se nađu na jedinstvenoj opozicionoj listi, osim ako nisu „pritajeni saradnici ili sluge Aleksandra Vučića“.

Proevropska opozicija okupljena oko organizacije višemesečnih protesta „Srbija protiv nasilja“ javno je zatražila vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine, a taj zahtev je naišao i na podršku kolega iz parlamentarne desnice poput koalicije NADA i Dveri.

Ipak, neizvesno je hoće li im taj zahtev predsednik Srbije ispuniti, s obzirom da se poziva na ono što piše u zahtevu, zvanično dostavljenom na pisarnici Predsedništva, a to je da traže raspisivanje izbora do kraja godina.

S toga je moguće da izbori zaista budu raspisani do kraja godina, ali ne i da budu održani, odnosno da građani na birališta izađu u martu mesecu naredne godine.

Živković, koji je i osnivač i bivši predsednik Nove stranke, smatra da to ne bi trebalo da utiče na jedinstveni opozicioni nastup, ali napominje da pripreme, i u slučaju da su će izborni dan biti u martu, treba da počnu već danas.

„Za ozbiljne političare, ozbiljnu opoziciju koja ima ozbiljne namere da zaustavi propadanje Srbije i decembar i mart su jako bliski termini. To znači da pripreme moraju da počnu danas, a trebalo je da počenu još ranije.

"Potrebno smanjenje sujeta i da se bude homo sapiens": Zoran Živković o zajedničkom nastupu opozicije na izborima 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV) ARHIVA

Jedan od delova tih priprema je objedinjeni, ako je moguće i zajednički nastup opozicije. Sa jednim ciljem – da se pobedi zlo“, kaže Živković.

On se poziva na primere iz borbe protiv režima Slobodana Miloševića, u kojoj je i sam učestvovao, odnosno 1996. i 2000. godinu kada je opozicija jedinstvenim nastupom odnela pobedu na lokalnim, odnosno saveznim i predsedničkim izborima.

„Postoje vrlo jednostavni primeri iz naše prakse, a to je 1996. na lokalnim izborima i 2000. na predsedničkim i saveznim izborima. Tada smo pokazali da uz sve probleme koje je stvararo režim, nepostojanje medija, zloupotrebu pravosuđa, faktičko ubijanje političkih protivnika, možemo da pobedimo. Prema tome, to može da se uradi ponovo, a da bi se uradilo moraju da se smanje sujete, da se prikupi malo hrabrosti, mudrosti i istrajnosti“.

Živković poručuje da oni koji danas govore da se metodi koje je opozicija koristila devedesetih i 2000. godine ne mogu preneti da današnje doba „moraju da objasne zašto tako misle“. Napominje da ni tada nisu svi bili na jednoj listi, odnosno da su radikali koji su se, kaže, predstavljali kao opozicija, oba puta nastupali samostalno, kao i da je Srpski pokret obnove 2000. godine nastupio takođe samostalno.

„Ali sve što hoće iskreno da se pokaže kao nešto što hoće da menja Srbiju na bolje, može da spusti svoje sujete i da se stavi na jednu listu, s dogovorom da ta lista ovo zlo otera u istoriju, a pre toga u zatvore i ludnice, i tek onda da krene da se iskazuje to ideološko neslaganje, desnica da vodi svoju, a proevropski blok svoju politiku, i to za dve godine kada se završi ovaj prvi posao. To znači ozdravljenje Srbije. Onda u demokratskim uslovima neka svako vodi svoju politiku, ali u jednoj novoj, normalnoj, zdravoj Srbiji“, poručuje Živković.

Nadovezujući se na borbu protiv Miloševića navodi da je i njemu bilo nezamislivo da bude u koaliciji sa pojedinim političarima poput Nebojše Čovića i Vuka Obradovića, te kaže da danas svi koji su prava opozicija, a ne pritajeni saradnici ili sluge Vučića, mogu da jednu listu vrlo jednostavno.

„Apsoultno je moguće, samo je bitno da postoji jaka želja i da postoji malo hrabrosti. Ta hrabrost znači da budete homo sapiensi, a ne da budete nešto gore od toga i da trpite ovo što se današ u Srbiji dešava“, napominje Živković.

Upitan ima li takva jedinstvena opozicija šanse da odnese pobedu navodi da je takav nastup može da dovede ne samo do smene vlasti na lokalnom i republičkom, nego i na predsedničkom nivou.

„Pobeđuje na izborima u 25 većih i velikih gradova, tu se naravno podrazumeva Beograd. Odnosi pobede sa demokratskim partijama manjina u Vojvodini i ako budu predsednički, a biče uskoro, može da dobije i svog predsednika. Kada se formira nova vlast na republičkom nivou prvi korak te vlasti će biti opravdano, na zakonu zasovano, dokazima argumentovano hapšenje aktuelnog predsednika Srbije Vučić Aleksandra“, poručuje.

Deo organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“ zalaže se za to da se od toga napravi jedna opoziciona izborna koalicija, uz dodatak određenih vanparlamentarnih grupacija, NVO organizacija, uglednih javnih ličnosti i aktivista, odnosno lokalnih pokreta koji su učestvovali u organizaciji lokalnih pokreta.

Da na toj listi bude viđena je i stranka SRCE, koja je potpisnica Deklaracije o zajedničkom delovanju sa DS-om, Zajedno i Rumunskom partijom.

Do sada su se za jednu takvu listu založili Stranka slobode i pravde, Ekološki ustanak, stranka Zajedno, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, kao i Novo lice Srbije poslanika Miloša Parandilovića, koje nije u organizaciji.

Iz Zeleno-levog fronta, nekadašnjeg pokreta Ne davimo Beograd, najavili su usvajanje platforme velikog broja organizacija opozicije koja će se baviti koraci ka smeni režima.

„Imamo desničare sa jednom ili dve liste, to sve zavisi od nihovog dogovora. Sada se razgovara kako će opozcija ove druge strane, ove građanske ili leve strane dogovoriti da izađe. Otvaram mogućnost da će to biti organizatori protesta, ali moguće da će biti i drugih lista“, istakao je ranije poslanik ZLF Radomir Lazović.

Zanimljiva je pozicija Narodne stranke, koja, iako dalje formalno u organizaciji protesta, nije podržala zvanični zahtev proevropske opozicije za održavanjem izbora, ali ni zahteve upućene Radio-televiziji Srbije.

Poslanik ove stranke Stefan Jovanović istakao je za Novu da su za što širi front u borbi protiv Vučićeve politike, ali da bi taj blok trebalo da bude sačinjen od onih koji su za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, što znači i odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma.

Sudeći i po ovoj, ali i po nekim ranijim istupima funkcionera Narodne, ali i Dveri, pre je očekivati da stranka Vuka Jeremića na izbore izađe u nekoj kombinaciji sa strankama desnice, koje nisu bile u organizaciji protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari