Lazović: Opozicija danas odlučuje da li će se odazvati pozivu Ane Brnabić na razgovor o preporukama ODIHR-a 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Već dva puta smo uputili poziv režimu da se otpočnu razgovori o ovoj dubokoj krizi u kojoj se nalazi naše društvo i zato smatram da je kolegijum Skupštine Srbije, koji je zakazan za ponedeljak, sa temom razgovora preprukama ODIHR-a mesto gde bi moglo da se krene u ove razgovore. O tome ćemo razgovarati sa koalicionim partnerima, ali smatramo da na pregovore treba otići“, naveo je na konferenciji za novinare kopredsednik Zeleno levog fronta Radomir Lazović.

On je istakao da ne zna da li su ti razgovori zamišljeni kao stvaran razgovor, ili su još jedna farsa kakva je viđena mnogo puta, ali da je izrazio spremnost da treba da se razgovara.

„Imamo izuzetno jasne zahteve i spremni smo da učinimo sve što je do nas da do izbora zaista dođe. Želimo da izađemo na izbore ,ali uslovi pod kojima su oni sprovedeni je nešto što je neprihvatljivo za bilo koje demokratsko društvo, a to povrđuje i rezolucija EP i sve posmatračke misije. Svi potvrđuju da je krađe bilo i to je jasno video ceo svet“, naveo je Lazović.

Prema njegovim rečima lopta je sada u terenu vlasti i oni moraju da odgovore da li će izbori biti fer i pošteni.

„Što se nas tiče naši zahtevi su jasni- birački spisak se mora srediti, mediji ne mogu biti zloupotrebljeni i neko mora da odgovara za ono što se dešavalo. Mi ne vidimo da ima pomaka u primeni reporuka ODIHR-a. Ima nekih izjava da bi neke od preporuka mogle da se poprave, ali na ključnom nivou nema nikavog napretka“, istakao je kopredsednik ZLF.

Na pitanje da li će koalicija SPN jedinstveno nastupiti na Kolegijumu skupštine u ponedeljak 1. aprila , Lazović je rekao da je kolegijum skup poslaničkih grupa, ali da će njegova koalicija nastupiti jedinstveno. Dodao je da će u toku dana SPN imati sastanak na kome će dogovoriti zajedničke stavove.

Đorđe Pavićević, poslanik ZLF, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao je da je njegova poslanička grupa predala u skupštinsku proceduru predloge izmene zakona o studentsko organizovanju. Taj zakon je, kako je naveo, donet je pod sumnjivim okolnostima u vreme korone i njime se praktično onemogućava pluralizam stdentskih organizacija na fakultetima.

On je naveo da su izbori za studetske parlamente zakazani za 3 . april i konkurencija je potojećim zakonom onemogućena.

„Postati predstavnik u studentskom parlamentu je teže neko postati poslanik, jer je potrebno prikupiti 10 odsto potpisa od ukupnog broja studenata na fakutetu. „Ti potpisi treba da se overe kod notara i sve to košta“, naveo je Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari