Lazović: Za nas je neprihvatljivo da raspravljamo o tajnim dokumentima 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Do najavljene sednice Skupštine Srbije o KiM ostao je samo dan i po, a Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, zakazao je sednicu u poslednjem tenutku.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka – izveštaj Kancelarije za KiM od septembra do januara. Osim što je najavljen dolazak predsednika Aleksandra Vučića na sednicu, poslanici ne znaju nikakve druge detalje, ni da li će o francusko- nemačkom predlogu uopšte biti reči, ali ni da li će im biti dostavljen na uvid. Za sada im je samo prosleđen izveštaj Kancelarije za KiM o pregovaračkom procesu.

„Za Zeleno-Levi poslanički klub Ne davimo Beograd neprihvatljivo je da se pregovara o tajnim dokumentima i na ovo smo upozorili i predstavnike međunarodne zajednice. Nova sednica Narodne skupštine o Kosovu poslužiće Vučiću da usvajanje tehničkog izveštaja kancelarije za KiM predstavi kao izjašnjavanje o blanko podršci njemu lično“, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničke grupe NDBG.

On kaže i da će usvajanje tejničkog izveštaja kancelarije za KiM, poslužiti Vučiću da u „naše ime“ potpiše tajni francusko-nemački predlog koji niko zapravo nije ni video.

„Osim njegovih interpretacija, glumatanja i podmetačina, mi ne znamo šta je na stolu“, kaže Lazović.

Dodaje da će sednica, takođe poslužiti za napade na opoziciju, za iste one optužbe kao i prošli put, da smo izdajnici i strani plaćenici samo zato što se ne slažemo sa njegovim otimanjem države.

„Za Kosovo neće biti dobrog rešenja dok je SNS na vlasti, jer Vučić ne pregovara o interesima građana, već samo oko svojih interesa da ostane na vlasti. To je ključni problem koji Srbija ima u ovom procesu, a tajni pregovori mu omogućavaju da manipuliše javnošću i da predstavlja stvari kako njemu odgovara“, navodi sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, opozicija u demokratskim društvima ima upravo kontrolnu ulogu kako bi javnost znala o čemu se tačno govori, a ne da nam to prepričava čovek koji svakodnevno iznosi neistine.

„Vlada Republike Srbije dostavila je danas materijal čija sadržina nema gotovo nikakve veze za takozvanim Francusko-nemačkim predlogom. Sadržaj primljenog materijala odnosi se na dopunjeni izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predstavlja siže onoga što je na temelju briselskih sporazuma urađeno u proteklom periodu. To je otprilike isto ono o čemu smo imali prilike da raspravljamo na prethodnoj posebnoj sednici o KiM“, kaže za Danas Nikola Dragićević, poslanik Zavetnika.

Ističe da situacija u kojoj se Srbija nalazi zahteva od ozbiljnu raspravu, a ne samo konstataciju onoga što je do sada učinjeno. Srpska stranka Zavetnici traži da najviše državno rukovodstvo upozna narodne poslanike, ali i celokupnu javnost sa konkretnim zahtevima koji proizilaze iz takozvanog Francusko-nemačkog plana kao i sa prirodom pritisaka i ucena koje zapad sprovodi nad Republikom Srbijom.

„Upravo iz tog razloga naša stranka je i insistirala na održavanju konsultacija sa Predsednikom Republike. Mi na predstojećoj sednici moramo da pošaljemo jasne poruke da kao država ne prihvatamo briselsko-vašingtonski ultimatim za KiM i u tom smislu rasprava u parlamentu mora da posluži za postizanje jedinstva u odbacivanju zahteva za priznanjem KiM i njegovim članstvom u međunarodnim organizacijama“, zaključuje Dragićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari