LDP: Mi ni ne pripadamo tom fašističkom bloku sa Dverima 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa/ Nenad Đorđević/ Aleksandar Levajković/FoNet/Foto: Medija centar

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta sastaće se u petak, 4. novembra, u prostorijama Pokreta za preokret u Beogradu, kako bi razgovarali o stvaranju uslova za poštene izbore.

 Međutim, kako Danas saznaje, na taj sastanak nisu pozvani predstavnici Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske radikalne stranke, kao ni Demokratske stranke Srbije, jer su, prema tvrdnjama naših izvora iz opozicionog bloka i inicijatora sastanka, oni „lažna opozicija“. Umesto predstavnika DSS, pozvana je samo Sanda Rašković Ivić, dojučerašnja predsednica te stranke.

Cilj sastanka je, prema rečima lidera Pokreta za preokret Janka Veselinovića, da se preduprede prevare na predstojećim predsedničkim i lokalnim izborima.

– Poziv za sastanak upućen svim opozicionim strankama i pokretima, kao i političkim subjektima koji ne podržavaju, ni direktno ni indirektno, aktuelni režim, koji na najgrublji način onemogućava sprovođenje poštenih izbora, i posredstvom državnih organa i pravosudnog sistema zataškava nezakonitosti iz prethodnih izbornih procesa – istakao je Veselinović za naš list. On je precizirao da nakon prevremenih parlamentarnih izbora ove godine, sasvim je jasno da u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za poštene izbore. To je, kako kaže, potvrdio i OEBS u svom izveštaju.

Reagujući na činjenicu da LDP nije pozvan na sastanak, jer je ta stranka ocenjena kao „lažna opozicija“, Kenan Hajdarević, funkcioner LDP, u izjavi za Danas kaže da su tu partiju nazivali „lažnim Srbima, lažnim patriotama, tako da ne čudi da ih zovu i lažnom opozicijom“.

– Mislim da je krajnje vreme da se prestane sa prebrojavanjem krvnih zrnaca. Ne vidim razliku između onih koji LDP nazivaju antisrpskom strankom i ovog slučaja koji navodite – ističe Hajdarević za naš list.

Prema njegovim rečima, organizatori tog sastanka izgleda imaju neki aparat koji meri ko je pravi a ko lažni opozicionar.

– Samo neka nastave da prave opozicioni blok sa Dverima i DSS i ostalim fašističkim partijama. LDP tu ne pripada, nema velike razlike između svi njih. Na tom sastanku im samo još nedostaju Medojević i Mandić iz Crne Gore, jer su po ideologiji isti sa njima – zaključuje Hajdarević za Danas.

Dragan Šutanovac, lider Demokratske stranke, samo je kratko potvrdno odgovorio na pitanje Danasa da li će se odazvati pozivu Janka Veselinovića. On, međutim, nije odgovorio na naše pitanje da li se slaže sa principom prema kojem je poziv uskraćen, pre svega, LDP i LSV, kao i DSS.

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, potvrdio je za naš list da će predstavnik tog pokreta učestvovati na sastanku u petak, 4. novembra. On je, međutim, napomenuo da se povodom nefer uslova na izborima moraju preduzeti radikalnije mere od pukih sastanaka.

– Dveri će se uvek odazvati svakom sastanku opozicije za omogućavanje fer i poštenih izbora i u borbi protiv aktuelnog režima. Ali, mislim da se konačno moraju preduzeti i neki radikalniji koraci. Sastanci nisu dovoljni – ističe Obradović za naš list.

Na pitanje kako komentariše to što na sastanak nisu pozvani predstavnici LDP, LSV, SRS i DSS, Obradović kaže da se slaže da je tu reč o strankama koje nisu opozicione, već sarađuju sa aktuelnim režimom. On je, međutim, istakao da to ne može još sa sigurnošću tvrditi i za DSS, jer oni još nisu sproveli izborni proces u stranci i definisali jasno svoju politiku.

Prema rečima Sande Rašković Ivić, sastanak koji organizuje Pokret za preokret je dobra polazna osnova za rešavanje „tako teških problema kao što su neregularni izborni procesi“. Ona je za Danas potvrdila svoje prisustvo na tom skupu takozvane prave opozicije.

– Prvo moramo da dijagnostikujemo bolest, da definišemo da su izborni procesi u Srbiji potpuno nefer i neregularni, što je OEBS već utvrdio u izveštaju sa poslednjih vanparlamentarnih izbora. Glasovi se kupuju, građani ucenjuju… Potom bi trebalo da definišemo načine borbe pa da udarimo i pokušamo da ih rešimo – zaključuje Sanda Rašković Ivić za naš list.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, u izjavi za Danas kaže da je LSV okarakterisala kao lažnu opoziciju „politička gromada“.

– To kaže politička gromada. Ne želim da komentarišem gluposti – rekao je Kostreš za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari