LDP protiv rehabilitacije zločinaca 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Liberalno demokratska partija (LDP) podnela je Skupštini Srbije Predlog deklaracije o osudi rehabilitacije ratnih zločina i zločinaca, izjavio je danas predsednik LDP Čedomir Jovanović i istakao da će na narednoj sednici parlamenta tražiti da se taj dokument uvrsti u dnevni red.

U tekstu deklaracije, koju predlaže LDP, navodi se da Skupština Srbije osuđuje rehabilitaciju ratnih zločina i zločinaca, kao i sve društvene i političke pojave koje imaju za cilj relativizaciju zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da ostaje da se vidi kako će se, pre svega, vladajuća većina izjasniti o predlogu te deklaracije.

Mislim da je ovo jedini put kojim naše društvo sme da se kreće, ocenio je Jovanović objašnjavajući zašto je LDP pokrenuo inicijativu za osudu rehabilitacije zločina i zločinaca.

Prema Jovanoviću, o tom problemu je potrebna ozbiljna rasprava u parlamentu, a ne političko nadmudrivanje sa Zagrebom i Sarajevom preko tabloida i kroz javne izjave.

On je naveo i da se LDP za podnošenje Predloga deklaracije o osudi rehabilitacije ratnih zločina i zločinaca odlučila nakon najnovijih zbivanja u regionu posle presuda Haškog tribunala u slučajevima Ratka Mladića i hrvatske šestorke.

Upitan o unutrašnjoj politici, Jovanović je najavio da će njegova stranka samostalno izaći na izbore u Beogradu.

Prema Jovanoviću, frustracija Vučićem nije dovoljna za pravljenje političke koalicije već je potrebno Srbiji ponuditi jasnu alternativu i u ekonomskoj i u spoljnoj politici.

Jovanović je ocenio i da međusobna sporenja predsednika Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića i lidera Pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića govore o njihovoj nesposobnosti da ponude Srbiji pravu politiku.

On je istakao i da predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića smatra više politički odgovornim za ono što nije uradio nego za ono što je uradio.

Jovanović smatra i da Vučić povlači poteze kao da ima pet odsto, a ne 50 odsto podrške konstatujući da to čini kako mu se ta podrška ne bi smanjivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari