Levits: Letonija podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama 1Foto: Twitter/@VjosaOsmaniPRKS

Predsednik Letonije Egils Levits izjavio je danas u Prištini da njegova zemlja pdržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i viznu liberalizaciju.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani izjavio je da Letonija i Kosovo nemaju neprijatelja, ali samo kako je rekao „branimo našu demokratiju, našu nezavisnost“.

Levits je podsetio da je Letonija među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i razumele težnje Kosova da bude slobodna i demokratska država.

Istakao je da je neophodno da Kosovo pristupi Partnerstvu za mir i kasnije da se učlani u NATO.

„Neophodno je da Kosovo pristupi Partnerstvu za mir. Mislim da je sada pravi trenutak, ali to zavisi od NATO-a. Veoma je važno ojačati saradnju. Letonija podržava ovaj korak“, rekao je on.

Levits je izrazio punu podršku integraciji Kosova u međunarodne organizacije, poput Saveta Evrope.

Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, letonski predsednik je rekao da ima problema u dijalogu, ali je izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da blokira napredak u dijalogu.

Prema njenim rečima, Kosovo je kao konstruktivna strana dala doprinos postizanju sporazuma, onako kako je to zahtevala EU.

„Ne samo sporazum o registarskim tablicama, već i drugi sporazumi koje smo mi kao Republika Kosovo podržali u punoj saglasnosti sa najvišim evropskim principima i standardima. Srbija je, nažalost, blokirala sporazume samo zato što ne prihvata evropske principe“, kazala je ona.

Prema njoj Kosovo će i u narednim danima biti konstruktivna strana „a kako će se ponašati Srbija to je njeno pitanje, ali dosadašnje ponašanje je samo blokiralo napredak u dijalogu“.

Sa predsednikom Letonije sreli su se i predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji i bezbednosnim izazovima kao posledica ruske agresije u Ukrajini, predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca je istakao da Rusija i njen saveznik Srbija predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti i šire.

„Zbog toga postoji hitna potreba za evroatlantskom integracijom Zapadnog Balkana“, naglasio je on, tražeći od predsednika Levitsa podršku Letonije Kosovu na tom putu.

Konjufca i Levits izrazili su spremnost za produbljivanje saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa i za unapređenje bilateralnih odnosa između Kosova i Letonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari