Lične i stranačke ambicije stavljene na stranu, novonastala situacija nas je dodatno ubrzala: U Kragujevcu održan sastank opozicionih stranaka 1Foto: Z. S. M.

 

Akteri protesta u Kragujevcu „Srbija protiv nasilja” nastavili su večeras razgovore o potencijalnoj opozicionoj koaliciji na predstojećim lokalnim izborima u Kragujevcu. Sastanku su prisustvovali predstavnici kragujevačkog POKS-a, SSP-a, PSG-a, Narodnog pokreta Miroslava Mikija Aleksića, stranke Srbija Centar, DS-a i stranke Zajedno.

– Današnji sastanak je poslednji gde smo konstatovali da je važno da se udružimo a pre sastanka koji će biti sledećeg utorka kada ćemo svi ponuditi najbolje politike i ljude koji tu politiku mogu da izmesu. Konkretna rešenja koja bi dovela do promena u Kragujevcu su tema razgovora sledeće nedelje. Veliki je rad pred nama tek ćemo svi dati sve od nas, da razlike stavimo po strani i pokušamo da budemo tim i da Kragujevac vratimo na pravi put, da bude međunarodni grad, kaže za Danas Nikola Nešić, narodni poslanik i gradski odbornik stranke Zajedno.

Da kragujevačka opozicija već duži vremenski period sarađuje, potvrđuje i Dalibor Jekić, narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

– Novonastala situacija nas je dodatno ubrzala da završimo posao koji je vezan za ujedinjenje. Građani su od nas zahtevali da se ujedinimo i mi smo taj zahtev najozbiljnije shvatili. Očekujem da ćemo uskoro da obradujemo građane i da zajednički sa njima krenemo u pobedničku kampanju koja će Kragujevcu vratiti stari sjaj, poručuje Jekić za Danas ispred SSP-a Kragujevac.

I za predsednika GrO DS Kragujevac Ivana Dubljanina „ozbiljna je namera da se postigne široki dogovor opozicije u Kragujevcu”.

– To dokazujemo time što se teške teme stavljaju na sto a ne „guraju pod tepih”. Upravo takav pristup dovešće do dogovora a on je sve bliži. Moj osećaj je da su svi učesnici u razgovorima u dobroj veri tu i da je cilj da se Kragujevac bukvalno spasi od najgore lokalne vlasti u svojoj istoriji svima primaran. Lične i stranačke ambicije stavljene su po strani. Kragujevac neće biti ostavljen Srpskoj naprednoj stranci na milost i nemilost, tvrdi Dubljanin.

I dr Dragutin Radosavljević, član Glavnog odbora Srbija Centar ističe da je na večerašnjem sastanku predstavnika opozicionih stranaka u Kragujevcu bilo je reči o aktuelnoj političkoj situaciji u Kragujevcu i predstojećim lokalnim izborima.

– Postignuti su dogovori oko određenih tehničkih i političkih pitanja i pravcima budućeg zajedničkog delovanja. Gotovo je izvesno da kod svih opozicionih lidera vlada jedinstvo i želja da se zajednički nastupi na izborima, poručuje dr Radosavljević ispred SrCa Kragujevac.

Po mišljenju Ognjena Savića, propredsednika Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana „Kragujevačka opozicija je održala konstruktivan sastanak uz vidan napredak ka postizanju konačnog dogovora”.

– Pokret Slobodnih Građana se od starta zalaže za potpuno jedinstvo opozicije i potpisivanje koalicionog sporazuma. Možemo da prenesemo da verujemo da ćemo uskoro obradovati kragujevčane i ispuniti ono što traže od nas, a to je upravo ujedinjena opozicija kako bi zajedno oporavili naš grad od posledica naprednjačke vlasti, kaže za Danas Savić ispred kragujevačkog PGG-a.

Za doktora Predraga Delića iz Narodnog pokreta Miroslava Aleksića „Kragujevačka opozicija ostaje na putu zajedničkog delovanja i rada u izbornoj kampanji koja je za nas već počela”.

– U toku naredne nedelje biće tačno definisano ime koalicije koja će zajednički da nastupi na lokalnim izborima. Sve ovo je urađeno iz razloga životne potrebe za promenom aktuelnog režima kako na Republici tako i na lokalu, a što su Kragujevčani sami prepoznali kao jedini način da se pobedi na izborima, zaključuje dr Delić.

Kako je Danasu potvrđeno sledeći skup predstavnika demokratskih opozicionih stranaka u Kragujevcu održaće se u utorak, 3. oktobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari