Lider DPK: Sastanak Kurti Vučić u ponedeljak je sastanak za ZSO, a ne za međusobno priznanje 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići rekao je danas da je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ponedeljak sastanak za Asocijaciju – Zajednicu opština sa srpskom većinom, a ne za priznanje Kosova.

 

Prema njegovim rečima, vlada Kosova je svojom „nekompetentnošću degradirala dijalog od postizanja cilja konačnog sporazuma sa priznanjem u centru, na prelazni sporazum sa Asocijacijom u centru“.

On je na fejsbuku napisao da će 27. februar označiti početak nove faze procesa dijaloga, gde međusobno priznanje Kosova i Srbije više neće biti tema razgovora.

„Ova nova faza je direktan rezultat dvogodišnjeg lošeg vođenja dijaloga od strane Kurtijeve vlade. Bez obzira na sastanak u ponedeljak, vlada je već javno prihvatila plan koji je predložila Evropska unija. Međutim, iz do sada viđenog, sam plan ne sadrži gotovo nikakve konkretne koristi za Kosovo. Nema govora o priznavanju od strane pet nepriznajućih zemalja EU, nema govora o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, dok međusobno priznanje ne dolazi u obzir“, rekao je Krasnići.

On je ocenio da je iz javnih izjava međunarodnih zvaničnika jasno da fokus nije na postizanju navedenih ciljeva, već na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari