Lideri članica Evropske unije pozdravili dogovor postignut u Ohridu 1foto (BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE)

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.

Savet EU pozdravlja Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i Aneks o implementaciji, koji je postignut u dijalogu uz posredovanje EU koji je predvodio visoki predstavnik, kao sastavni deo njihovih puteva ka Evropi, i poziva obe strane da na odgovarajući način primene i u dobroj veri ispune svoje obaveze, navodi se u zaključcima objavljenim na sajtu EU.

O dijalogu Srbije i Kosova se raspravljalo pred kraj prvog dana samita, 23. marta, odnosno u toku večere gde je šef evropske diplomatije Đosep Borelj obavestio lidere o rezultatima susreta u Ohridu, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pre početka sastanka Borelj je poručio Srbiji i Kosovu da se usredsrede na primenu dogovorenog.

„Bilo kakav pokušaj da se dovede u pitanje sporazum je uzaludan. Sporazum je dogovoren. Mora se implementirati i nema mesta za biranje. On treba biti implementiran u celini, na holistički način, a mi ćemo pažljivo pratiti ko ga sprovodi, a ko ne sprovodi. I savetovao bih im (Kosovo i Srbiju) da ne upiru prstom na bilo koga već da rade svoj posao“, poručio je Borelj.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova EU.

Lideri Kosova i Srbije nisu potpisali nikakav dokument jer je to odbio šef srpske države. Bez obzira na nedostatak potpisa, evropska i američka strana smatraju da je dogovor pravno obavezujući za obe strane, te se očekuje i primena celokupnog dokumenta, navodi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari