Lideri EU će osuditi napad u Banjskoj i tražiti primenu dogovora iz dijaloga 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ (arhiva)

Lideri država članica Evropske unije (EU) izraziće duboku zabrinutost bezbednosnom situacijom na severu Kosova i pozvaće Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi, te obezbedi da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

„Evropski savet najoštrije osuđuje nasilni napad na Policiju Kosova 24. septembra 2023. Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi, te da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake“, navodi se u nacrtu zaključaka za samit EU 26. i 27. oktobra.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u ovaj nacrt zaključaka, koji će usvojiti lideri EU na kraju dvodnevnog samita.

U selu Banjska na severu Kosova 24. septembra je grupa naoružanih i maskiranih lica napala Policiju Kosova. Tom prilikom je ubijen jedan kosovski policajac. U razmeni vatre, ubijena su trojica napadača.

Kosovo za ovaj napad od početka optužuje zvanični Beograd, što Srbija negira. Kosovski premijer 23. oktobra za napad je direktno okrivio ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, što je Ministarstvo odbrane Srbije odmah odbacilo.

Lideri država i vlada Evropske unije pozvaće Prištinu i Beograd da rade ka deeskalaciji, te upozoriti negativne učinke ako se strane ne angažuju u ovom smeru.

„Kosovo i Srbija moraju nastaviti sa stalnim naporima za deeskalaciju, posebno održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice“, navodi se u nacrtu zaključaka.

Lideri EU će posebno naglasiti da žale zbog nedostatka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri dogovorili 27. februara u Briselu, Aneksa za implementaciju usaglašenog 18. marta u Ohridu, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu.

„Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja i preduslova. Ovo uključuje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, poručuje se putem nacrta zaključaka.

Lideri evropskih država će naglasiti da je normalizacija odnosa suštinski uslov na evropskom putu za obe strane, te da one „rizikuju da izgube važnu priliku u slučaju nedostatka napretka“.

Ovaj predstojeći samit Evropske unije predstavlja i okvirni rok kada bi lideri Kosova i Srbije trebali da se izjasne o zahtevima koje su izneli članovi „velike petorke“ prilikom posete 21. oktobra.

Upućeni izori spominju da se zahtevi za Kosovo uglavnom odnose na prihvatanje nacrta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a za Srbiju bezuslovno ispunjavanje obaveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i Aneks primene ovog dogovora iz Ohrida.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju „samo nekoliko dana“ da se izjasne o tome da li prihvataju zahteve.

Ovo je razlog zašto se ne isključuje mogućnost da se do kraja ove nedelje, svakako pre održavanja samita EU, održi susret Kurtija i Vučića u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari