Lideri Narodne stranke i DS kao i predstavnici vlasti o vojnoj i političkoj neutralnosti 1Foto: printscreen / RTS

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao večeras da bi Srbija trebalo da zadrži vojnu neutralnost, dok predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da Srbija nije politički neutralna.

Narodna stranka je saopštila da je Jeremić za RTS kazao da je potrebno, da bi vojna neutralnost bila dugoročno održiva, uvesti obavezno služenje vojnog roka po ugledu na Švajcarsku ili Austriju.

Kazao je da „Srbija ne bi trebalo da uđe u NATO niti da ratuje protiv NATO“, a takođe, kako je dodao, „ne bi trebalo ni da učestvuje u ratovima u kojima će NATO učestvovati u 21. veku“.

„U vezi sa političkom neutralnošću neophodno je da Srbija zvanično kaže ’ne’ sankcijama, ne samo Rusiji nego bilo kojoj državi, osim ako ih nije odobrio SB UN“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija, takođe, ne bi trebalo da podržava jednostrane vojne intervencije koje nije odobrio SB UN.

Naveo da bi Srbija trebalo da iskoristi svoju neutralnost, bar kada je reč o ratu u Ukrajini, i da se 2025. kandiduje za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN,

„Kada bi se Srbija kandidovala, mi bismo mogli, zahvaljujući našoj neutralnosti, biti izabrani u SB UN i to bi bitno poboljšalo našu poziciju po pitanju Kosova i Metohije“, rekao je Jeremić.

U istoj emisiji Lutovac je ocenio da Srbija nije politički neutralna, već se politički svrstala i, kako je dodao, ima obavezu da uz pomoć dokumenata koje je donela ide putem evropskih integracija.

„Što se tiče vojne neutralnosti, vojna neutralnost je nešto što možete samo da proklamujete, ali ona ne zavisi od vas“, kazao je Lutovac, piše na sajtu RTS.

Srbija, kako je naveo sa jedne strane, iskazuje vojnu neutralnost, ali sa druge strane donosi rezolucije koje osuđuju agresiju, koje su usmerene ka očuvanju teritorijalnog integriteta.

„Pojavi se „tu i tamo“ afera o naoružanju Ukrajine, pa se pojavi Atinska deklaracija koju je potpisala Srbija, a kojom se potpisuje to da se osuđuje agresija i da se podržava to da (ruski predsednik Vladimir) Putin bude i uhapšen i procesuiran“, dodao je Lutovac.

Upitan da li DS smatra da je to dobra politika, on je odgvorioda Srbija nema spoljnu politiku, „već je ona samo u funkciji unutrašnje“.

Funcioner Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević smatra da država treba da održi vojnu i političku neutralnost „po svaku cenu“.

Miićević, kada se radi o EU, je kazao da Srbija jeste opredeljena ka EU, ali da je, kako je dodao, dok ne postane punopravan član, suverena i nezavisna država.

Prema njegovim rečima, Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku, u skladu sa nacionalnim i državnim interesima i sa međunarodnim javnim pravom.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić je kazao da je politika vojne neutralnosti ugrađena i u zakone i u strateška dokumenta Srbije.

„Ona treba da bude održiva, da, ali postaje održiva tako što snažite svoju vojsku kad ste vojno neutralni. Ko je to ikada uradio, ikada pre Aleksandra Vučića i državne politike koje vodimo?“, rekao je Orlić.

Politika vlasti je, kako je istakao, politika slobodne, samostalne, suverene države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari