Jeremić: Srbija da redefiniše odnose sa EU, umesto članstva da traži da bude u Evropskom ekonomskom prostoru 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da redefiniše svoje odnose sa Evropskom unijom tako da više ne teži članstvu, nego Evropskom ekonomskom prostoru, koji čine članice unije i druge evropske države, poput Švajcarske i Norveške, a da istovremeno teži dostizanju standarda modernih evropskih država.

„Izgledi da Srbija postane punopravna članica EU u dogledno vreme su veoma mali iz dva razloga. Prvi je taj što je na stolu ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije i neke članice EU nas uslovljavaju da ga prihvatimo zarad nastavka evropskih integracija, što je neprihvatljivo“, rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije, saopštila je NS.

Jeremić je naveo da je drugi razlog nespremnost EU za proširenje, jer nove članice dobijaju pravo veta na odluke unije, i EU se neće širiti dok ne promeni svoje unutrašnje ustrojstvo.

„Zato bi našim evropskim partnerima trebalo da ponudimo da Srbija formalno teži članstvu u EEP, uz istovremeno dostizanje evropskih standarda“, kazao je Jeremić.

On je istakao da bi Srbija trebalo da Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji ponudi bližu saradnju po modelu Beneluksa.

Naveo je da bi Srbija trebalo da zadrži vojnu neutralnost, a da bi ona bila dugoročno održiva, potrebno je uvesti obavezno savremeno služenje vojnog roka, po ugledu na Švajcarsku ili Austriju.

„Srbija ne bi trebalo da uđe u NATO, ni da ratuje protiv NATO, a takođe ne bi trebalo ni da učestvuje u ratovima u kojima će NATO učestvovati u 21. veku“, rekao je Jeremić.

U vezi sa političkom neutralnošću, neophodno je da Srbija učini korak dalje i da zvanično kaže ’ne’ sankcijama, ne samo Rusiji nego bilo kojoj državi, osim ako ih odobri Savet bezbednosti UN, kazao je Jeremić.

Ukazao je da je po pitanju Kosova i Metohije neophodno postići jedinstvo i da nije dobra poruka Srbima u pokrajini da se „vlast i opozicija svađaju na krv i nož po tom pitanju“.

„Geopolitički pravac nije toliko nepovoljan za Srbiju kao pre 15 godina, jer su akteri koji nisu naklonjeni Srbiji danas slabiji u geopolitičkom smislu i zato bi trebalo da budemo strpljivi“, poručio je Jeremić.

Upitan o posledicama sukoba na Bliskom istoku, Jeremić je odgovorio da bi taj sukob mogao da se proširi i na druge države tog regiona, što bi izazvalo novi talas miliona izbeglica koje bi krenule ka Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari