Vuk Jeremić ponovo predsednik Narodne stranke, predstavio proglas o srpskom pitanju 1Foto: Narodna stranka

Vuk Jeremić predstavio je danas na skupštini Narodne stranke „Proglas o srpskom pitanju u 21 veku“, koji definiše dugoročne strateške ciljeve države i nacionalne politike srpskog naroda i sastoji se od četiri celine – sloboda, samostalnost, samoupouzdranje i snaga.

„Pružamo ruku svim političkim i drugim organizacijama koje baštine nacionalno odgovorna, državotvorna i demokratska opredelenja, institucije, kao i srpske intelektualce iz zemlje i sveta, da zajednički na tome radimo i da za godinu dana od danas, a idealno i pre toga, u Srbiji postignemo jedinstvo oko najvažnijih nacionalnih pitanja“, rekao je Jeremić, a prenosi Narodna stranka u saopštenju.

Jeremić je naveo da sloboda za srpski narod podrazumeva da njegova matica bude istinski demokratska država, zasnovana na vladavini prava.

„Neophodno je da se hitno, odlučno i nedvosmisleno odbaci ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije, jer in znači međunarodno-pravno zaokruženu državu, takozvano “Kosovo”. Uspostavljanje takozvane kosovske države bio bi početak nestajanja srpske, da li za pet, deset ili 20 godina, svejedno. Da li će ’francusko-nemački’ plan biti sproveden u delo, znaće se 2024. godine“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da samostalnost podrazumeva neutralnost, na prvom mestu vojnu, a da bi ona bila održiva, potrebno je uvesti obavezno služenje vojnog roka po ugledu na Švajcarsku i Austriju.

„Politička neutralnost Srbije treba da se ogleda u suzdržavanju od uvođenja sankcija bilo kojoj državi na svetu, osim kada to odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa Poveljom UN. Takođe, Srbija ne treba da podržava vojne intervencije protiv država članica UN koje predhodno nije odobrio Savet bezbednosti. Mi kao narod dobro znamo i šta su sankcije i šta su vojne intervencije, i ne želimo ih nikome“, rekao je Jeremić.

Vuk Jeremić ponovo predsednik Narodne stranke, predstavio proglas o srpskom pitanju 2
Printskrin Instagram/NS

Jeremić je dodao da „nema ništa od članstva Srbije u EU u doglednoj budućnosti“ i da bi zato Srbija trebalo da zatraži razdvajanje procesa evropskih političkih i ekonomskih integracija, sa ciljem da što pre punopravno pristupi Evropskom ekonomskom prostoru i da ostvari savremene evropske standarde u što kraćem roku.

Predsednik Narodne stranke je naveo da samopouzdanje podrazumeva prosvetu i kulturu koje su okosnica svesti o kolektivnom postojanju jednog naroda.

„Država Srbija mora da preuzme produkciju udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje i da uređuje njihov sadržaj. Ti sadržaji moraju da budu digitalizovani i modernizovani, kako bi odgovarali potrebama savremenog doba“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je snaga četvrti stub „Proglasa o srpskom pitanju u 21. veku“ i da ona podrazumeva oporovak nacionalne ekonomije i demografije.

„Ponovno uspostavljanje finansijske suverenosti je od presudnog značaja. Ko upravlja finansijskim sistemom jedne zemlje, upravlja i njenom ekonomijom i državom. Srbija je, nažalost, predala finansijsku suverenost, ustupajući svoj bankarski sistem strancima, bez mogućnosti da na njega utiče. Zbog toga je neophodno osnovati Državnu razvojnu banku kao stožer jačanja domaćeg sektora, a Centralnoj banci treba omogućiti da kreditira svoju državu i da kupuje njene hartije od vrednosti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da prodaja vode, zemlje i prirodnih resursa strancima mora da se zabrani.

„Mnogo je manje zlata i ostalih ruda pod nekim tamo brdom, nego na našim njivama i pašnjacima. Zlato je u glavama i rukama naših vrednih ljudi. Očuvanje životne sredine mora da bude najviši državni prioritet. Kopanja litijuma u Srbiji ne sme biti“, zaključio je Jeremić.

Izabrano i šest potpredsednika
Skupština Narodne stranke izabrala je Jeremića za predsednika stranke, a za potpredsednike Sinišu Kovačevića, Vladimira Gajića, Marinu Lipovac Tanasković, Ivanu Parlić, Aleksandra Radojevića i Jovicu Todorovića.

Stefan Jovanović izabran je za generalnog sekretara Narodne stranke, a Slobodan Doklestić za predsednika Izvršnog odbora Narodne stranke, dok je Sanda Rašković Ivić izabrana za predsednicu Političkog saveta Narodne stranke.

Na Skupštini Narodne stranke govorili su Milo Lompar, Boris Malagurski, Vladimir Pavićević i Đorđe Vukadinović.

Skupu su prisustvovali predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, profesori Čedomir Antić, Ratko Ristić, Dejan Mirović i Miloš Ković, kao i Marko Jakšić, Branimir Nešić, Mahmut Bušatlija, Srđan Škoro i drugi, prenosi NS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari