Lideri Zapadnog Balkana podržali Ukrajinu i zatražili snažniju podršku EU regionu 1Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Lideri zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije večeras su u Atini izrazili snažnu podršku i solidarnost sa ukrajinskim narodom u njegovoj borbi za povratak slobode i istakli da je jedinstvo oko povratka mira nedvosmisleno.

To je saopštila vlada u Skoplju nakon neformalne večere koju je organizovao grčki premijer Kirijakos Micotakis povodom 20. godišnjice Samita EU – Zapadni Balkan u Solunu i „Solunske deklaracije“, kojoj je prisustvovao premijer Severne Makdonije Dimitar Kovačevski.

U diskusiji na neformalnoj večeri, precizira se, lideri regiona razmenili su mišljenja o daljem toku procesa evrointegracija i istaknuto da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za EU, što će doprineti stabilnosti i prosperitetu ne samo regiona već i Evrope u celini.

Ističe se da su lideri iz regiona poslali su poruku da je za bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU potrebna snažna politička podrška kao nikada do sada.

„Ceneći vrednosti EU zasnovane na demokratiji, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, zemlje Zapadnog Balkana su fokusirane evropsku budućnost. Kako stoji u Solunskoj deklaraciji od pre dve decenije: ‘Evropa će biti istinski ujedinjena tek kada sve zemlje regiona postanu njen sastavni deo'“, piše u saopštenju i

i dodaje da su na kraju neformalne večere lideri usaglasili zajedničku deklaraciju.

Na neformalnoj večeri u Atini bili su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, lideri zemalja Zapadnog Balkana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, crnogorski predsednik Jakov Milatović, premijerka BiH Borjana Krišto, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Prisustvali su i premijeri zemalja članica EU iz regiona – Hrvatske Andrej Plenković, Rumunije Jon-Marsel Čolaku i Bugarske Nikolaj Denkov, kao i ukkrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednica Moldavije Maja Sandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari