Linta: Vreme je da se reše problemi Srba u Hrvatskoj 1Foto: Medija centar (аrhiva)

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je nakon današnjeg razgovora predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića u Zagrebu, da se reše problemi Srba u Hrvatskoj.

Pre svega naveli su problem otetog i uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta i druge imovine, nadoknadu novčane štete za oteta stanarska prava i uništene srpske kuće, vikendice i poslovne prostore, isplatu zaostalih i neispaćenih penzija, priznanje radnog staža, procesuiranje odgovornih za ratne zločine i pitanje nestalih.
Kako je saopšteno, Linta je istakao da je veoma važno da preostali Srbi u Hrvatskoj počnu da uživaju sva prava koja im garantuje Ustav, zakoni, međunarodni i međudržavni ugovori.

„To, između ostalog, znači da Srbi slobodno mogu da uče i koriste srpski jezik i ćirilicu, da se zapošljavaju u državnom i javnom sektoru, da se slobodno koriste ćirilično-latinični nazivi mesta, institucija, ulica i trgova kao što je to slučaj u Srbiji, da se slobodno obeležavaju mesta stradanja Srba, da se vrati oteta i uzurpirana imovina, da se obnavlja infrastruktura“ naveo je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari