List Periodiko: Premijer Sančez danas u Srbiji koja ima posebno prijateljstvo sa Španijom 1Pedro Sančes i Aleksandar Vučić u Beogradu Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Španski premijer Pedro Sančez krenuo je na turneju po Zapadnom Balkanu da podrži ulazak tog regiona EU, a danas je „u Srbiji koja ima posebno prijateljstvo sa Španijom, čemu doprinosi i to što Madrid ne priznaje jednostrano otcepljenje Kosova 2008, istakli su zvaničnici španske vlade, a prenosi Periodiko.

Španski list navodi da će se premijer Sančez u Beogradu sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem, a posetiće i Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

„Iz jasnih razloga“, dodaje španski dnevnik, Sančes „izostavlja put na Kosovo, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, isto kao i Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar unutar EU“.

„Madrid, ipak, podržava ‘konstruktivan’ stav u znak podrške dijalogu Beograd-Priština i delovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka“.

„Sančes želi i da osnaži bilateralne i ekonomske veze sa tih pet zemalja“, navodi Periodiko, ističući da su „Srbija i Crna Gora odmakle u pregovorima o članstvu (sa EU)“.

Putovanje španskog premijera u region je „opipljiv dokaz“, ističu zvaničnici vlade u Madridu koje citira Periodiko, i želje da se iskaže značaj bilateralnim političkim, ekonomskim, trgovinskim i istorijskim odnosima.

Kako dodaje ovaj list, premijer Sančez dolazi u region i iz „sentimentalnih razloga“, jer je bio član kabineta Karlosa Vestendorpa, visokog predstavnika UN u BiH između 1997. i 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari