Parlament Litvanije trebalo bi da ove jeseni okonča proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, kao i svih drugih međunarodnih sporazuma koji čekaju zvaničnu potvrdu naših poslanika.

Očekujem da će ta procedura ići glatko – kaže za Danas Ramus Misiulis, šef Komiteta za spoljne poslove u zakonodavnom domu Litvanije, jedine članice EU koja još nije ratifikovala SSP sa Srbijom.

Prema rečima Misiulisa, „Litvanija, uključujući njen Parlament, u potpunosti podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i pozdravlja težnje i napore koje Srbije preduzima u tom domenu“.

– Proces ratifikacije SSP između Srbije i EU već je počeo usvajanjem odgovarajućih zakona u našem parlamentu. Ipak, dalja procedura ratifikacije SSP i drugih ugovora koje treba usvojiti nije mogla da bude previše brza i jednostavna zbog izuzetno obimne unutrašnjopolitičke agende našeg parlamenta – objašnjava Misiulis, odgovarajući na pitanje Danasa zašto Litvanija još nije potvrdila SSP.

S druge strane, Laslo Varga, potpredsednik Odbora za evrointegracije u Skupštini Srbije, ocenjuje za Danas da je „više nego očigledno da se ne radi samo o složenoj proceduri za ratifikaciju“.

– Ostalih 26 članica EU poodavno su preduzele isti korak, pa čak i Belgija, gde su zbog državnog uređenja takve procedure po pravilu komplikovane. Jasno je da Litvanci odugovlače proces ratifikacije jer su nezadovoljni činjenicom da je bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić porazio njihovog kandidata i dobio mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN. Drugi razlog njihovog nezadovoljstva treba tražiti u poništenoj privatizaciji Beogradske industrije piva, koju je kupila jedna litvanska kompanija – ukazuje sagovornik Danasa.

Varga smatra da bi vlast u Viljnusu brzo okončala proces ratifikacije ukoliko bi najveće države Unije uticale na nju. „Činjenica je da niko trenutno ne pritiska Litvance jer su najznačajnije članice EU u fazi iščekivanja, odnosno čekaju da vide šta će uraditi nove srpske vlasti. Nesumnjivo, bilo bi dobro kada bi proces ratifikacije SSP bio što pre završen jer je to prvi stub pridruživanja Uniji“, zaključuje Varga.

SSP je međunarodni ugovor koji su Srbija i EU potpisale 29. aprila 2008. godine. Ratifikovan je u Skupštini Srbije 9. septembra 2008, a 19. januara 2011. i u Evropskom parlamentu.

Da bi SSP stupio na snagu, neophodno je da bude potvrđen u parlamentima svih državama članicama EU. Do ratifikacije se primenjuje Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji prestaje da važi od trenutka stupanja na snagu SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari