Ljajić: Ići ćemo samostalno na izbore, ako SNS tako odluči 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Miloš Perić

“Ukoliko Srpska napredna stranka odluči da na predstojeće izbore ide samostalno, ili u nekoj drugoj kombinaciji, Socijaldemokratska partija Srbije će u tom slučaju na izbore, verovatno ići samostalno, ili eventualno u nekoj manjoj koaliciji sa nekom srodnom strankom”.

To kaže za Danas Rasim Ljajić, lider SDPS komentarišući ponovljenu tezu Zorane Mihajlović, funkcionerke Srpske napredne stranke da su predizborne koalicije nepotrebne i da bi manje stranke trebalo samostalno da izađu na izbore.

Predsednik SDPS kaže da će rukovodstvo njegove stranke u narednom periodu svakako razgovarati sa SNS, kao dosadašnjim koalicionim partnerom, oko nastavka saradnje.
“Ali dalja saradnja prevashodno zavisi od SNS, jer su oni stožer i najjači konstituent te koalicije”, navodi Ljajić za Danas.

Mihajlovićeva je u Malom Zvorniku ponovila da je možda došlo vreme da svi izađu na izbore i da se “izmere” u biračkom telu, pa da se vidi koliko ko ima podršku. Njen stav je da tek onda treba razgovarati.

„To je sve lepo, sarađujemo sa svima, ali je vreme da vidimo koliko su individualno jaki“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da nije reč samo o SPS, već i o drugim malim strankama koje su godinama u Vladi, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama priljubljene na predsednika Vučića i SNS.

Komentarišući izjave funkcionera Socijalističke partije Srbije da o predizbornim koalicijama ne odlučuje Zorana, već stranački organi SPS i SNS, potpredsednica Vlade Srbije ocenila je da će Predsedništvo SNS razgovarati o svemu, a da ona ima svoje mišljenje i da ponajmanje SPS ima pravo da joj zabrani da misli.

Mladen Mrdalj, politikolog, međutim, smatra da je ministarka Mihajlović zapravo nije izrekla svoj, već stav Aleksandra Vučića.

“Teško je inače poverovati da Zorana može da iznese svoje mišljenje o ovakvim pitanjima temeljne političke strategije, pre nego što to odobri Vučić. Ako je Vučić ovo odobrio, to onda znači da se SPS-u šalje poruka da smanji zahteve pred izbore, da ne bi ostao bez ičega”, kaže Mrdalj.

Prema njegovim rečima najzanimljivija je, ipak, opaska Mihajlovićeve “da je Šapićev put” pravi primer i za druge partije.

“ To je na tragu moje procene od letos da će Vučić preći i na formalno usisavanje manjih partija u SNS sistem, kako ne bi rizikovao preletanje SPS na drugu stranu. Sada kad je SNS toliko strahovito dominantan, pravo je vreme za uklanjanje i najmanje šanse da koalicioni partneri izdaju, a to zahteva njihovo potpuno utapanje u SNS”, zaključuje Mrdalj.

Politikolog Boban Stojanović, ipak podseća da animozitet Mihajlovićeve sa nekim članovima SPS, posebno Dušanom Bajatovićem datira odavno.

“Tu je i ona stalna priča i tenzija između “američkih” i “ruskih” ljudi u Vladi i koja strana ima uticaja na koju političku opciju u Srbiji. Budući da se deo socijalista usprotivio podršci Vučiću, makar na mala vrata, valjda je red i da naprednjaci odgovore na to “, smatra Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari