Ljubomir Simović: Radikali Rusiji nudili vojne baze a Vučić se zahvaljivao Putinu što mu ne brani da uđe u EU 1Foto: Miroslav Dragojević

Akademik Ljubomir Simović rekao je u intervuu za list Nova da li bi ovdašnji političari mogli da budu junaci nekog njegovog dela.

On se osvrnuo i na stav Srbije o ratu u Ukrajini, rekavši da vlast u Srbiji pokazuje svojim delima da joj nije cilj ulazak u EU, prenosi Nova.rs.

„Kao što znate, aktuelna vlast je kao cilj istakla ulazak u Evropsku uniju. Međutim, svi njeni potezi nisu u skladu sa tim ciljem. Što, ako pogledamo političku prošlost stranaka i njihovih lidera, ne treba da nas čudi. Setite se kako su u aprilu 1999. godine, poslanici oba doba Savezne skupštine, radikali i socijalisti, izglasali pristupanje Jugoslavije uniji Rusije i Belorusije. Setite se kako radikali, sledećeg dana, na čelu sa Šešeljem, Tomom Nikolićem i Vučićem, uz mnoštvo Šešeljevih ikona i zastava, pred Skupštinom proslavljali tu odluku. Setite se kako su njihovi poslanici, oni isti koji se protive nezavisnosti Kosova, po Skupštini mahali zastavama Donjecke republike. Setite se Tomine izjave da ne bi imao ništa protiv da Srbija postane ruska gubernija. Setite se da su radikali Rusiji nudili vojne baze. Konačno, setite se načina na koji Vučić razgovara sa Putinom: Hvala vam što nam ne branite da uđemo u Evropsku uniju”.

„O njima sam, tokom devedesetih godina, govorio i pisao u intervjuima, člancima i drugim tekstovima, u kojima sam komentarisao šta se zbivalo na javnoj političkoj sceni. Ti tekstovi su kasnije sakupljeni u nekoliko knjiga, kao što su “Galop na puževima” ili “Titanik u akvarijumu”. Tekstovi u kojima govorim o godinama Vučićeve vladavine složeni su u knjige “Žabe u redu pred potkivačnicom” i “Odbrana Beograda”. Inače, naslućivanje likova kakvi danas dominiraju na našoj političkoj sceni možete naći u delima mnogih pisaca, počev od Eshila. Neki od tih likova daju ogroman doprinos aktuelnosti ‘Kralja Ibija'“, naveo je on uz napomenu da „kad pišete u samoodbrani, ne pitate da li to vredi ili ne“, prenosi Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari