Duško Lopandić foto medija centarfoto medija centar

Potpredsednik stranke Srbija centar (Srce) Duško Lopandić izjavio je danas da se dijalog oko rešavanja statusa Kosova „raspao“ nakon događaja u Banjskoj i da predstavnici EU sada gledaju kako da taj proces „vrate na kolosek“.

Kako je saopšteno iz te stranke, Lopandić je za televiziju N1 rekao da „Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji možemo da čitamo kao ‘stanje svesti’ predstavnika EU.

On je ocenio i da je „položaj Srbije dodatno urušen zbog Banjske“, zbog čega će po njegovim relima predstavnici „velike petorke“, izaslanici EU i SAD, svakako doneti „‘veći štap’ nego prošli put“.

„Kad se radi o Banjskoj i dalje ništa nije jasno i transparentno i traži se da se iznesu sve činjenice i informacije jer i dalje ima mnogo nepoznanica. Ne znamo početak svega to jest odakle ta naoružana grupa tamo i ko ih je snabdeo oružjem. A ne znamo ni kraj to jest način na koji su se izvukli iz tog sukoba“, kazao je Lopandić

Povodom odlaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kinu, koji je ranije bio dogovoren, Lopandić je rekao da je to njegova „standardna taktika“ skretanje pažnje sa problema.

„Ovu posetu je iskoristio da skrene pažnju i sa neuspeha našeg evropskog puta. Ove godine neće biti otvoren nijedno poglavlje ni klaster. Priča se o sankcijama Srbiji umesto o novom koraku ka pristupanju“, istakao je Lopandić.

Kada je u pitanju položaj Srbije u odnosu na EU, Lopandić je naveo da smatra da je Beograd „potpuno marginalizovan“, a da to i ne čudi s obzirom na politiku koju vodi ovaj režim.

„Za razliku od Beograda Tirana je bila domaćin već dva evropska događaja, EU – Zapadni Balkan i Balkanski proces, to nam dodatno govori kakav je danas naš evropski položaj“, zaključio je Lopandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari