LSV: Politizacija bunjevačkog govora štetna 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od vladajućih stranaka u Subotici, pre svega Srpske napredne stranke, da prestanu sa politizacijom pitanja bunjevačkog govora i to prepuste merodavnim lingvističkim institucijama.

Kako navode, neprikosnoveno je pravo svih građana na slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, kao i pravo na službenu upotrebu jezika, informisanje i obrazovanje na maternjem jeziku.

– „Bunjevačko pitanje“ se kroz istoriju uvek otvaralo u krizna vremena, a to nikako nije dobro.Nedopustivo je kršiti ustavne i zakonske norme koje regulišu pitanje službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica. Još je neprimerenije što Srpska napredna stranka ne čini ništa da pitanje službene upotrebe jezika ne rešava u celovitosti, nego se ograničava samo na bunjevački govor. Postavlja se pitanje šta je sa hrvatskim jezikom u Somboru, Apatinu i Baču, crnogorskim u Vrbasu i romskim u opštinama u kojima Romi žive u većem broju. Nije li Ustav Srbije jasno naglasio da su svi građani jednaki? Plašimo se da će ovakav način rešavanja ozbiljnih pitanja proizvesti veoma loše posledice po međunacionalne odnose u Subotici, ali i drugim krajevima Vojvodine, a može dovesti i do narušavanja odnosa Srbije i Hrvatske – navodi Robert Damjanović Čokić, odbornik LSV u skupštini Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari