LSV: Prava manjinskih zajednica u Srbiji samo mrtvo slovo na papiru 1foto: LSV

Stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani ocenila je danas da manjinske nacionalne zajednice imaju mnoga prava propisana Ustavom Srbije i pratećim zakonima, ali da su ona „samo mrtvo slovo na papiru“.

Funkcioner LSV Jan Gages je u saopštenju naveo da samo glas za tu stranku na izborima 17. decembra „može da garantuje bolji položaj manjinskih nacionalnih zajednica“.

„Pozivamo građane, bez obzira na nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, da podrže izborne liste Vojvođana, i tako doprinesu jačanju položaja Vojvodine u okviru Srbije, ali i poboljšanju položaja nacionalnih zajednica u njoj“, naveo je Gages.

Prema njegovim rečima, škola u kojima se odvija nastava na jezicima manjina je sve manje, odeljenja su „minijaturna“, problema ima i sa nastavnim kadrom, a slično je i u oblastima informisanja manjina.

„Privatizacija medija je dovela da gašenja brojnih radio stanica ili programa koji su bili na jezicima manjina. Nema više Radio Zrenjanina, Radio Kikinde, Radio Sombora, Radio Temerina… Službena upotreba jezika i pisma manjina je dobro propisana, ali se veoma često ne poštuje, a za to nema sankcija“, kazao je Gages.

Naveo je da „samo Vojvođani LSV imaju sluha za ove probleme i mogu ih rešavati“.

„Vojvođanski način života i duh tolerancije moraju biti očuvani. U ratnim devedesetim godinama politika podela je za cilj imala narušavanje tih odnosa. Nažalost, i danas postoje politike koje narušavaju međuetničke odnose i suživot u Vojvodini“, ocenio je Gages.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari