Lukavstvo Beograda i Prištine oko tablica: Taktizira li Aljbin Kurti? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Biračko telo Aljbina Kurtija, kosovskog premijera i predsednika Samoopredljenja, ne gleda blagonaklono na odluku koju je kosovska vlada donela u vezi faznog primenjivanja reciprociteta oko preregistracije vozila, ali on ipak ne taktizira, komentarišu sagovornici Danasa.

Analitičar Fadil Ljepaja kaže da predsednik kosovske vlade ne taktizira, niti provocira.

– On veoma ozbiljno se postavlja naspram takvog problema, ali je dokazao da nije mu stalo do vlasti po svaku cenu. On pregovara ozbiljno, i želi rešenje problema, i dobre odnose uključujući i Srbiju, ali ne prihvata ucene i ne igra prljave igre. Što se tablica tiče nije u pitanju da li Kurti ima pravo ili nema, jer se svi osim Srbije slažu da Kosovo je pravno i moralno u pravu po tim pitanjima nego se radi o produžetku roka, navodi Ljepaja.

Govoreći o Zajednici srpskih opština ovaj analitičar kaže da  je jasno da se ona ne može formirati ako se prethodno ne promeni kosovski ustav, ali i smatra da nije ostvarljivo da “Srbi na Kosovu imaju i specijalna prava koja im daje ustav i zajednicu”.

Isak Vorgučić, direktor RTV KiM, kaže da od Kurtija se nije čulo da je nešto morao uraditi jer ga je na to naterao pritisak međunarodne zajednice.

– Do sada od Kurtija nismo čuli da je nešto morao da uradi – zbog pritiska međunarodne zajednice. Njegovo birački telo, a i njegova platforma je suprotna od toga, tako da me donekle čudi da je uopšte objavio zamenu tablica, po fazama, kaže Vorgučić.

Ipak, kaže, u postupcima i Beograda i Prištine vidi lukavu odluku.

– Međutim, ako se ima u vidu da će sve to, kako sada stvari stoje, trajati do aprila, odnosno proleća, u tome vidi jednu lukavu odluku da se tokom cele zime, na Kosovu ali i u Srbiji, pažnja sa restrikcija struje i cene nafte i energenata skreće na trivijalnu stvar kao što se registarske tablice, smatra Vorgučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari