Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije 1foto A.K./ATAImages

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je danas u Leskovcu da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova i Metohije, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.

To je nešto što niko ko se bavi politikom i društvenim životom ne bi smeo da ignoriše. U svakoj normalnoj i demokratski uređenoj državi posledica bi bio niz ostavki najodgovornijih za to, rekao je Lutovac.

On je istakao da to nije stvar koja se tiče samo najodgovornije ličnosti u Srbiji, Aleksandra Vučića, nego i najodgovornijih institucija u Srbiji.

Ono što je važno je i činjenica da se međunarodna pozicija Srbija drastično promenila nagore nakon onoga što se desilo i to ne samo u pogledu pregovaračkog procesa sa Kosovom, već je ugled Srbije drastično pogoršan, ocenio je Lutovac.

Prema njegovim rečima, vlast pokušava da to relativizuje, pa smo imali priliku da vidimo kako se izbegava da se o tome govori, što nam govori i o medijskoj i o političkoj sceni u Srbiji.

Niko nije bio u stanju nešto da kaže dok se on nije vratio, a jedini političar koji se obraćao na srpskom je bio Aljbin Kurti, kazao je Lutovac.

On je naveo da je Vučić u poslednjih desetak godina uradio sve što je obećao Zapadu – na severu Kosova nema više institucija pod kontrolom Srbije, nemamo sudstvo, policiju, tužilaštvo, zdravstvo, energetski sistem, a Srpska lista je koalicioni partner Kurtija, koji bez nje ne bi formirao vladu.

Govoreći o zahtevima protesta „Srbija protiv nasilja“, Lutovac je podsetio da su se oni odnosili na pitanja odgovornosti, a jedino je Branko Ružić podneo ostavku.

Oni nisu hteli ništa da ispune i onda smo mi izašli pred građane i rekli da menjamo adresu, da ostaju isti zahtevi, ali tražimo izbore da bismo ih mi ispunili. Da su oni to uradili, mi ne bismo tražili izbore, i tako su protesti ušli u novu fazu, rekao je Lutovac, dodavši da ima mnogo drugih razloga da se izbori održe.

Lutovac je pozvao građane da, ako ih neko ucenjuje ili im preti ako ne glasaju kako taj neko želi, te ljude prijave, jer su kazne za to do tri godine zatvora.

Ne treba da strahuju ljudi koji su ucenjeni i koje pritiskaju, nego oni koji to čine, kazao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari