Lutovac: Posredovanje EU bi bilo izuzetno značajno za Srbiju 1Foto: Beta/Branislav Božić

Evropska unija (EU) ima mogućnosti i kapacitet da svojim autoritetom uradi nešto što je već uradila u Severnoj Makedoniji, kako bi došlo do ozbiljnih pomaka kada su u pitanju vladavina prava i sloboda medija u Srbiji, rekao je za Betu predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

Komantarišući pismo Srpske opozicije upućeno EU, u kome se traži da EU sačini dva politička izveštaja koji za krajnji rezultat treba da imaju slobodne i fer izbore, Lutovac je ocenio da se Srbija već duže vreme nalazi u situaciji političke nestabilnosti zato što su „sve institucije i medijski prostor uzurparani od strane jednog čoveka“.

„Iako je proklamovani cilj ove vlasti integracija Srbije u EU, mi ne samo da smo daleko od evropskih standarda nego se u poslednjih par godina sve više udaljavamo od puta ka EU. Rezultat toga je zaustavljanje integracionih procesa“, rekao je predsednik DS.

Na pitanje Bete da li očekuje da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio da postupa po izveštajima EU, Lutovac kaže da „Vučić stalno ističe da je okrenut evropskim integracijama, a sve ovo što mi tražimo je upravo na tragu izlaska iz ozbiljnog zastoja ka evropskim integracijama“.

„Mi danas u parlamentu nemamo opoziciju, parlament je pod kontrolom izvršne vlasti umesto da je obrnuto, sudstvo nije nezavisno. Kod nas više ne postoji podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, nego je u pitanju jedinstvo vlasti koje smo imali u jednopartijskom sistemu“, objasnio je Lutovac.

Prema njegovim rečima Srbija nema konsolidovanu demokratiju nego se vraća u hibridni režim.

„Zbog toga bi posredovanje EU bilo izuzetno značajno, jer autokrate kao što je Aleksandar Vučić nemaju razumevanja za postojanje demokratskih institucija i poštovanje Ustava i zakona“, rekao je Lutovac.

Na pitanje Bete kako vidi razvoj dogadjaja ako ne dođe do političkog dijaloga vlasti i opozicije, Lutovac je rekao da će se u tom slučaju važni državni problemi rešavati van institucija.

„U svakoj demokratskoj državi mora da postoji dijalog političkih aktera i da postoje mediji koji omogućavaju da do gradjana dopru različita politička mišljenja. Mi to u ovom trenutku nemamo. Ako se problemi ne kanališu institucionalno onda će se preliti van institucija“, istakao je Lutovac.

Na pitanje da li pregovori o Kosovu jačaju Vučićevu poziciju u EU, Lutovac kaže da razgovori i dogovori o Kosovu treba da budu rezultat društvenog konsenzusa u samoj državi, pre svega platforme koja bi trebala da se kreira u parlamentu i kroz društveni dijalog.

„Ako jedan čovek, autokrata uzme na sebe da se bavi tim pitanjema, a da građani države Srbije ne znaju ni o čemu se razgovara ni koja je platforma, onda to može biti lakši put za partnere u EU, ali dugoročnu stabilnost može postići samo demokratski poredak i uz procedure koje se primenjuju upravo u njihovim državama. Ni u jednoj od demokratskih država EU nije moguće voditi tako važne razgovore bez razgovora u parlamentu i bez definisane platforme“, objasnio je Lutovac.

On ističe da, EU može da ima poverenje u jednog autokratu koji je uzurpirao vlast, ali s druge strane ako želimo dugoročno i stabilno rešenje za region, to što je standard za EU treba da bude standard i za Srbiju.

Srpska opozicija je sinoć u pismu EU predložila da prvi izveštaj treba da utvrdi pravo stanje demokratije i vladavine prava i ukaže na ključne elemente zbog kojih Srbija danas ima status „zarobljene države“.

„Sličan dokument koji je izdala EU u slučaju Severne Makedonije u javnosti poznat kao ‘Pribeov izveštaj’ bio je od ključnog značaja za uspostavljanje političkog dijaloga vlasti i opozicije i rešenje političke krize u Severnoj Makedoniji“, navela je Srpska opozicija.

U pismu se naglašava da drugi politički izveštaj treba da, u svetlu zabrinutosti za slobodu govora koja je naglašena i u poslednjem izveštaju Evropske Komisije, ali i u izveštajima međunarodnih i domaćih novinarskih udruženja, obezbedi objektivnu procenu stanja u medijima.

Pismo su potpisale članice Saveza za Srbiju (SzS) Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dveri, Pokret za preokret, USS Sloga, Gradjanska platforma, Pokret slobodna Srbija.

Pismo je upućeno svim članovima Evropske komisije, Direktoratu za proširenje EU i članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari