Lutovac: Sednica skupštine o Kosovu neophodna, ali nije dovoljna 1foto A.K./ATAImages

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.

 

„Možda ćemo i mi tražiti tu sednicu, neophodno je da se u parlamentu raspravlja o ovoj temi, ali to nije dovoljno. Ja sam ranije pokrenuo inicijativu za sednicom da se utvrdi odgovornost Aleksandra Vučića za sva kršenja Ustava i za sve što je radio ovih godina“, rekao je Lutovac u emisiji Pravi ugao na RTV.

Odgovarajući na pitanje da li bi situacija na Kosovu mogla biti povod da se postigne konsenzus, Lutovac je rekao da postoje nadpolitičke teme kao što je Kosovo, ali da su neki politički akteri racionalni i uvažavaju nacionalne interes, ali i oni koji brinu samo o rejtingu svog vođe.

„Sa takvima je teško praviti konsenzus o bilo čemu i pitanje je ima li smisla to raditi“, rekao je lider DS.

On je kritikovao odluke Vučićeve vlasti u vezi sa Kosovom naročito jer su „institucije, sud, policija, zdravstvo predati Kosovu“ te dodao da bi bilo drugačije da pregovarač nije bio autokrata i da nema „putera na glavi“.

Lutovac smatra da bi neki drugi, demokratski izabran pregovarač imao drugačiju poziciju i mogao u pregovorima da ima novu platformu, bolju od Briselskog i Ohridskog sporazuma, ali da deo platforme sa srpske strane svakako nije nezavisno Kosovo.

Objasnio je da je opozicija zatražila vanredne parlamentarne izbore do kraja godine i da očekuje da budu raspisani uskoro.

Upozorio je da ako izbori ne budu raspisani ili ne budu slobodni, građani će biti pozvani da se okupe na protestima i na ulici vode kampanju koju neće moći da ignoriše ni javni servis ni ostali mediji.

„U normalnim državama posle svega što se dešavalo Aleksandar Vučić je trebalo da podnese ostavku, on nema legitimitet, krši ustav i radi protiv interesa svih građana“, rekao je Lutovac.

Podsetio je da je Vučić najavljivao svojim biračima da će formirati državotovorni pokret i raspisati izbore u septembru, ali da ništa nije ispunio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari