Macura: Država može i mora da obezbedi pristup terapiji obolelima od multiple skleroze 1Tatjana Macura Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura izjavila je danas, povodom Međunarodnog dana obolelih od multiple skleroze, da samo oko 10 odsto, od oko 9.000 pacijenata, ima pravo na terapiju kojom bi sprečio napredovanje te bolesti.

Macura je, kako se navodi u saopštenju SNM, istakla da je u svetu registrovano 14 lekova za tu bolest, a u Srbiji samo nekoliko i to onih koji spadaju u lekove sa niskom efikasnošću, a da je izgovor vlasti zašto ne nabavljaju te lekove nedostatak novca. Ona je poručila da „to nije tačno i da novca u budžetu ima“.

„Uvereni smo u to da ovaj cilj ne bi bio neostvariv ako bismo na bolji način raspoređivali i trošili novac svih građana Srbije koji je akumuliran u budžetu. Pravo na život je neprikosnoveno, a Ustavom je i zdravstvena zaštita garantovana svima. Država može i mora da obezbedi pristup terapiji svima koji su oboleli od ove progresivne bolesti“, poručila je Macura, koja je i kandidatkinja na listi Ujedinjena demokratska Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari