Macura: Juče su u Skupštini građani videli sve ono što ne žele; Predrag Marković: U pregovore da se uključi i crkva 1Foto: K1

„Nisam za Kosovo u Ujedinjenim nacijama i neću potpisati nezavisnost južne srpske pokrajine“. To je rekao predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na prozivke opozicije da je prihvatanje francusko-nemačkog plana izdaja i kapitulacija.

Zašto o najvažnijem nacionalnom pitanju nema konstruktivne rasprave? Šta su nam juče pokazali poslanici? To su ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 bila pitanja za bivšu narodnu poslanicu Tatjanu Macuru i direktora Instituta za savremenu istoriju prof. dr Predraga Markovića.

Tatjana Macura kazala je da se ne slaže sa narativom koji je hteo da nametne deo opozicije da ne znamo šta je tema pregovora, odnosno samog nemačko-francuskog sporazuma.

– Dobar deo sporazuma je izašao u javnost i možemo da vidimo u kom pravcu idu oni koji su predložili tu vrstu „non-pejpera“ ili kako god ga nazvali. Veliki deo sporazuma je javnost mogla da vidi, kompletan transkript određenih delova sporazuma. Do incidenta je došlo u nedostatku politike. Kada nemate strategiju koja bi mogla da bude državotvorna, kako to desničarska opozicija voli da kaže, morate da izazovete incidente da maskirate priču bez pokrića. Onda dolazite u situaciju da fizički branite Kosovo i interese građana koji tamo žive, a da građani o kojima se radi, Srbi na Kosovu i građani koji žive ovde, ne mogu da čuju kakva je vaša politika i šta bi drugačije uradili da ste na mestu predsednika Vučića ili vlasti. Odgovorno tvrdim da su juče u skupštini građani videli sve ono što ne žele. Ne razmišljaju o budućnosti naše dece i zarobljeni su u arhaičnim narativima gde se koriste reči „živalj“ i „ognjišta“ – kazala je Macura u „Uranku“.

Incidentima čuvaju plate

Istakla je da su incidente juče izazvale neodgovorne političke organizacije i da je ta situacija plaši.

– Plaši me jer ne vidim da postoje politike koje mogu da dovedu do rešenja. Čije ineterese štite ti koji su pravili incidente? Štite svoju poziciju u Narodnoj skupštini. To su ljudi koji većinom nemaju zanimanje, čuvaju svoje plate. Ono što smo juče čuli i videli je pokušaj dobijanja jeftinih političkih poena i očuvanje mesta u parlamentu. Volela bih da Vučić organizuje konsultacije i sa parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama. Želim da čujem jasna rešenja od opozicije koja nije za incidente. Donekle smo to mogli juče da čujemo od Zelenovića – rekla je ona.

Lako je napadati vlast

Prema rečima Predraga Markovića, desničarske partije su neozbiljne.

– Oni nemaju odgovornost, i sada su to samo jeftini politički poeni. Lako je napadati vlast u tako teškom položaju u koji smo saterani. Nije ista situacija severno i južno od Ibra i rešenje ne može da bude jednostavno. Podrazumeva se da pregovori treba da se nastave po svaku cenu, ali s njima ne treba ni da se žuri. Lako je na Terazijama biti Srbin i patriota. Ono što bi trebalo da vodi našu politiku je da Srbima na Kosovu omogućimo život. Lako je govoriti fraze – kazao je profesor Marković.

On je dodao da kada se donose teške odluke, narod ne voli računicu.

– Ima stvari u velikim državnim odlukama koje nemaju cenu. Ovu raspravu o Kosovu trebalo bi da gledaju zapadne sile. Da li misle da je održivo rešenje koje većina Srba ne prihvata? Da li je održiv mir u situaciji gde se jedna strana oseća potpuno poniženom? Dobar sporazum tako ne izgleda, on treba da podrazumeva ustupke svima. Zapad mora da vodi računa o tome da se najveći narod na Balkanu ne oseti poniženo. Posle se čude zašto Srbi vole Putina uz sve njegove greške. Nemačka gura rešenje „dve Nemačke“, a Zapadna Nemačka je gumicom izbrisala Istočnu čim je došla u priliku. Istočna Nemačka je bila članica svih međunarodnih organizacija. Kosovo nema nikakvu privrednu budućnost, to je društvo bez ikakve perspektive. Treba da se vratimo na početak. Prvo da se formira ZSO, pre deset godina je to dogovoreno, pa onda da se pregovara – stav je direktor Instituta za savremenu istoriju.

Istakao je i da korak po korak, predsednik vodi dugačku šahovsku partiju u kojoj ne mogu da se predvide svi potezi.

– Opozicija preteruje s tim velikim rečima bez pokrića, jer se ove stvari rešavaju malim, detaljnim, sitnim slovima u ugovorima. Velika načela postoje ali sporazum ne smemo da zamišljamo kao papir na kojem pišu dve-tri reči. Oko svakog dela sporazuma se pregovara. Dobri pregovori uključuju prave kompromise, a ne nametanje rešenja. Samo okupirane zemlje su se odricale svoje teritorije. U svim zemljama se tuku u skupštini, to je folklor, i to nije bitno. Bitno je da se država razumno opredelila do vodi pregovore korak po korak. Juče smo videli performans dela opozicije i računaju da će tako povećati popularnost – kazao je Marković.

Kurti je neprihvatljiv

Tatjana Macura kazala je da je Amerika i te kako jasno dala do znanja prištinskoj strani da neće tolerisati odluke koje su u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

– Eksobar je u poslednjoj poseti Beogradu bio jasan i direktno poslao Kurtiju poruku: ukoliko iz lične i odluke svoje političke organizacije ne želi da sprovede delove Briselskog sporazuma koji se odnose na ZSO, Amerika koja je u dobrom delu učestvovala u formiranju Kosova, i te kako će pronaći zainteresovanu stranu koja želi da se ostvari dugoročni mir Srba i Albanaca. Kurti je sa politikom koju sprovodi neprihvatljiv velikim silama koje ne žele da ovde dođe do konflikta. Interes velikih sila je da rat u Ukrajini ne dobije svoje „grane“ na Balkanu. Briselski sporazum je naša skupština potvrdila 2013. godine gotovo sa apsolutnom većinom. Mislim da Zapad neće tolerisati Kurtijeve jučerašnje nove zahteve i razmatrati ih. Neozbiljno je to i mislim da se tako samo kupuje vreme i medijski prostor za unutrašnje prilike, za glasačko telo. Nacionalizam „pali“ u svim zemljama našeg regiona. Ali, da li je to vredno budućnosti svih nas u ovom regionu?“, upitala je Macura.

Istakla je i da najveća svetska sila, SAD, govori da je Srbija konstruktivna u pregovorima.

– Ja ne bih rekla da smo poniženi. I poseta Dačića, prisustvo Molitvenom doručku u SAD o tome govori. Možemo da računamo na to da ćemo dobiti podršku velikih sila i garancije u formiranju ZSO. Razumeju zašto nam je to važno – stava je Macura.

Izbori na Kosovu

Marković, međutim, nije siguran koja je to politička figura u Prištini koja bi bila spremna na kompromis sa Beogradom.

– Ja ne znam ko je taj na kosovskoj političkoj sceni koji je za konstruktivne ustupke Srbima. Do te mere je ekstremizovana njihova politička javnost. Haradinaj, Tači, Čitaku… Ko? Sve odluke su u rukama SAD i EU. Kada bi se formirala ZSO onda je to jasan znak da se traži kompromisno rešenje i da su spremni da uvaže neke naše zahteve. Ne smemo zaboraviti ni to da na Kosovu za nekoliko meseci slede izbori i ako je Kurti kompromitovan u pregovorima, pitanje je ko će ga zameniti – naveo je Marković.

Od Vučića ne vide Srbiju

Macura je kazala da je žalosno što se danas samo govori o nasilju.

– Svi mediji danas će da govore o nasilju, a ne o rešenjima. Slede i nama izbori, da to ne zaboravimo. Deo opozicije ispregovarao je sa Vučićem da ih bude do kraja godine. Možda su incidenti deo predizborne kampanje. Ako nemate politiku za koju možete da kažete da je bolja od politike koju sporvodi vladajuća većina onda ćete sve pretvoriti u lični sukob. Citiraću Jakšu Šćekića: opozicija u Srbiji od Vučića ne vidi Srbiju. Umesto da slušaju o izveštaju o Kosovu i ponude rešenje ili daju komentare, oni pribegavaju nasilju. Neopozivu ostavku su podneli svi članovi odbora novog DSS-a, masovno i momentalno, jer ne žele da se identifikuju sa onima koji su izazvali incidente juče – kazala je bivša narodna poslanica u „Uranku“.

Crkva je kao drveće u „Gospodaru prstenova“

Marković je kazao je da bi u ove pregovore trebalo da se uključi i crkva.

– Kao što se uključila i u vreme Dejtona. Patrijarh Porfirije je uveo novu energiju i inicijativu u spoljnu politiku crkve, i imamo novu situaciju u SPC. Neke od najvećih muka na Kosovu se odnose na crkvu. Ali, crkva je kao ono veliko drveće u „Gospodaru prstenova“, treba mu vreme da se pomeri – kazao je Marković.

– SANU je podeljena, nije kompaktna. Posvađani su, kao i većina naših institucija – dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari