Mađarska predsednica: Nije dobro što Rumunija i Bugarska ne ulaze u Šengen zonu 1Printskrin TV Pink

Mađarska predsednica Katalin Novak izjavila je danas u pograničnom mestu Tompa da odluka da Rumunija i Bugarska moraju još da čekaju na ulazak u šengenski prostor nije u interesu EU, dok je bivši premijer Češke Andrej Babiš izjavio da u tu zonu treba primiti i zemlje koje nisu članice Unije, poput Srbije.

Posle zajedničkog obilaska privremenih graničnih barijera na srpsko-mađarskoj granici sa Babišem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Novak je rekla Bugarska i Rumunija treba što pre da se pridruže Šengen zoni radi znatno efikasnije odbrane spoljne granice EU prema pravcima iz kojih uglavnom dolaze ilegalni migranti.

„Drago nam je što će se Hrvatska pridružiti Šengen zoni, jer je to nama važno kao susednoj zemlji, ali se ne radujem odluci da Rumunija i Bugarska treba još da čekaju za ulazak, jer to nije u interesu EU“, kazala je Novak.

Babiš, kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u Češkoj, rekao je da Srbija nije članica EU, ali da „treba da bude deo Šengen zone jer aktivno učestvuje u rešavanju problema“ ilegalne migracije.

„Potrebno je primiti što više zemalja u šengenski prostor. Ne razumem zašto u Šengen zoni ne mogu da budu zemlje koje nisu članice EU jer bi njihovi graničari i policajci mogli da doprinesu rešavanju problema ilegalnih migracija“, kazao je Babiš.

On je kritikovao EU što je Mađarskoj dala znatno manje sredstava za suočavanje sa migracijama nego zemljama na jugu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari