Mađarski novinar: Orban toliko izolovan da njegova podrška postaje i malo štetna za Srbiju 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Novinar Gabor Bodiš izjavio je za N1 da je mađarski premijer Viktor Orban postao toliko izolovan u Evropskoj uniji, da njegova podrška integraciji Srbije postaje i malo štetna za Beograd.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako Srbija mora što pre da uđe u Evropsku uniju jer će inače Beograd izabrati saradnju s drugim partnerima, a Brisel će je izgubiti. Istu poruku, podsetio je Bodiš, poslao je juče i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto prilikom zvanične posete Zagrebu.

„Ja sam dugo smatrao da to (…) ne šteti Srbiji, mislio sam da je bolje imati i jedan glas nego nijedan. Ali pošto je on (Orban) toliko izolovan, ja mislim da polako to postaje i malo štetno za Srbiju. Mada je i Srbija daleko od EU, ali da te Orban hvali, pa hvala“, rekao je Bodiš za Novi dan TV N1.

Podsetio je i da je najnovija afera sa pedofilijom zatekla Orbana onda kada se sa celom vladom sklonio u Šopron na zapadu Mađarske, da bi rešio kako da komunicira njegov ponovni fijasko u Briselu.

„Kada je proglasio, naravno pobedom, da je iz cuga izglasana suma za Ukrajinu, a rekao je nedeljama da to neće nikako uraditi, da će na to staviti veto. I pre toga je pri prijemu Ukrajine za kandidata EU, on otišao da popije kafu dok su ostali glasali itd. Nekoliko tih diplomatskih poraza trebalo je objasniti svojoj publici, svojim biračima“, objasnio je Bodiš.

Podsetimo, predsednica Mađarske Katalin Novak podnela je u subotu ostavku, nakon što je pomilovala čoveka osuđenog za prikrivanje zločina koje je počinio seksualni napasnik u domu za decu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari