Maja Popović: Članstvo u EU je prioritet 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da je cilj svih akivnosti njenog ministarstva jačanje vladavine prava.

Podrška koju smo dobijali od EU od maja 2018. godine nam je bila od ključne važnosti za uspešan rad na svim poslovima usklađivanja nacionalnih propisa sa pravnim tekovinama Unije, rekla je Maja Popović.

Sve je to u cilju stvaranja najboljih rešenja za naš pravni sistem, izjavila je Maja Popović, uz podatak da je za proteklih pet godina projekat „EU uz pravdu – podrška Poglavlju 23“ obezbedio finansijsku potporu od skoro četiri miliona evra.

Najvažniji prioriteti su unapređenje efikasnosti pravosuđa i dalji razvoj pravosudnog sistema. Cilj nam je da sudovi mogu da sude u razumnim rokovima, kroz poboljšanje infrastrukturnih i kadrovskih kapaciteta pravosudnih organa, uz borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, rekla je Maja Popović.

Ona je ocenila da je Srbija u oblasti vladavine prava ostvarila najznačajnije rezultate u protekle dve decenije.

Osnovni cilj reformi je poboljšanje života svih građana. Želimo da obezbedimo pravnu sigurnost, a građanima mogućnost da brzo, efikasno i u razumnom roku ostvare i zaštite svoja prava, izjavila je Maja Popović.

Nikola Bertolini iz Delegacije EU u Beogradu je poručio da je vladavina prava osnova evropskih integracija Srbije.

Prema rečima Bertolinija, EU je u potpunosti opredeljena za prijem zemalja Zapadnog Balkana, s tim da je mnogo toga što Srbija treba da učini, kako bi ostvarila taj cilj.

Nadamo se da će doći do reformi u pravosuđu. Potrebno je da Srbija usvoji antikorupcijsku strategiju, uz akcioni plan o medijskim slobodama, izjavio je Bertolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari