Ministarka pravde razgovarala o novom setu pravosudnih zakona sa predstavnicima EU 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Ministarka pravde Maja Popović danas je sa zvaničnikom EU Maćejem Popovskim i šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žofreom razgovarala o radu na novom setu pravosudnih zakona, kao i o budućim koracima u procesu usklađivanja normativnih okvira sa usvojenim ustavnim promenama, saopšteno je iz resornog ministarstva Srbije.

Popović je u razgovoru istakla da ministarstvo pravde nastavlja intenzivnu komunikaciju sa Venecijanskom komisijom i da očekuje mišljenje ovog tela Saveta Evrope i o radnim tekstovima javnotužilačkih zakona.

Ona je dodala da će ministarstvo nastaviti proces pravosudne reforme na transparentan i inkluzivan način, dinamikom koja će omogućiti da novi pravosudni zakoni budu usvojeni u roku predviđenom Ustavnim zakonom.

Popovski i Žofre su upoznati i sa realizovanim aktivnostima iz Akcionog plana za Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

Popović je predstavnike Evropske unije obavestila i o sprovedenim aktivnostima iz Strategije ljudskih resursa u pravosuđu, kao i o pripremi buduće Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Ministarka pravde je ukazala na spremnost Srbije da sa državama u regionu sarađuje po pitanjima procesuiranja ratnih zločina.

Predstavnici Evropske unije su istakli da je Srbija, usvajanjem amandmana na Ustav, preduzela važne korake ka jačanju nezavisnosti sudstva, samostalnosti javnog tužilaštva, kao i njihove odgovornosti.

Oni su izrazili podršku nastavku reformi u oblasti vladavine prava i pozdravili saradnju, koju na tom polju ministarstvo pravde ostvaruje sa Venecijanskom komisijom i istakli da Srbija može u potpunosti da računa na podršku Unije u postizanju napretka u svim ključnim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari