Manojlović (DS): Nedopustivo da je povratak Srba na Kosovo onemogućen 1Foto: Demokratska Stranka

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović ocenila je danas da slučaj Dragice Gašić iz Đakovice pokazuje da je „povratak Srba na Kosovu i Metohiji onemogućen – što je nedopustivo“.

Manojlović je agenciji Beta kazala da se jedinoj povratnici u Đakovici, Dragici Gašić uskraćuju elementarna ljudska prava i da je nepojmljivo da joj se ne dozvoljava da živi u svom stanu.

„Nepojmljivo je da čak 11 organizacija civilnog društva učestvuje u talasu netrpeljivosti pema Dragici Gašić. Neverovatno je i da Beograd i Priština, koji inače pregovaraju, ne mogu da reše nešto što bi trebalo da je tako normalno – obezbediti jednoj ženi, koja je odlučila da penzionerske dane provede u svojoj kući, u rodnom gradu, osnovne uslove za miran život“, istakla je potpredsednica DS-a.

Ona je rekla da je na Srpskoj listi, koja je preuzela odgovornost ulaskom u kosovske institucije, dnevna obaveza da se izbori za prava Dragice Gašić.

„Nelogično je da je predstavnik Srpske liste ministar za povratak i manjinske zajednice i da ne može da reši slučaj Dragice Gašić. Čime se meri učinkovitost njegovog mandata i kome polaže račune? Onima od kojih primaju plate ili onima koji su ih baš tu delegirali?“, zapitala je Manojlović.

Navela je da je sedište kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice u Kosovu Polju, „za koje je predsednik Srbije viśe puta tvrdio da je gradić gde Srba nema, pa se izvinjavao i to opovrgavao“.

Ona je naglasila da Srbi južno od Ibra veoma teško žive, da su getoizirani i da imaju osećaj da ih je Beograd zaboravio.

„Mladi masovno odlaze, jer je zaposlenje za većinu samo san. U Prištini živi svega 15 Srba. Srbi na Kosovu i Metohiji žive s osećanjem da su ih svi izneverili – i Beograd, naravno Priština, ali i međunarodna zajednica. Žive u neizvesnosti koja je svakim danom sve neizdržljivija“, naglasila je Potpredsednica DS Tatjana Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari