Manojlović (Kreni - Promeni): Apsolutno moguće da vlada, hitno, ispuni zahteve građana 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i inicijative „Kreni-promeni“ koji traže zakonsku zabranu eksploatacija litijuma i bora nastaviće i noćas kampovanje u Pionirskom parku ispred predsedništva.

Direktor udruženja „Kreni-promeni“ Savo Manojlović rekao je večeras agenciji Beta da im se niko iz vlasti nije obratio, te naglasio da je apsolutno moguće da vlada hitno usvoji taj zahtev građana.

Povodom izjave premijerke Ana Brnabić da mora da se poštuje precedura, da odluka ne može po hitnom postupku i da ekološki aktivisti imaju njen broj i da mogu da joj se jave, on je rekao da je „apsolutno moguće“ da vlada Srbije ispuni zahteve građana.

„Apsolutno je moguće da vlada, po hitnom postupku, donese zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora kao i da ga preloži Narodnoj skupštini da ga usvoji“, rekao je on.

Manojlović je rekao i da nema telefonski broj premijerke a i da, kako je ukazao, i ne vidi potrebu da na bilo koji način „lično komunicira“.

Naveo je i da je vladi Srbije poslat predlog zakona kojim se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora.

„Mi smo poslali predlog zakona vladi… i prosto smatram da ona (premijerka) treba da radi ono zašta je plaćena i da komunicira zvanično sa građanima“, rekao je Manojlović.

Predstavnci SEOS-a i inicijative „Kreni – promeni“ su u četvrtak započeli kampovanje ispred zgrade predsedništva.

Na današnjem protestu su najavili da vlast ima rok do 15. februara da usvoji zakon kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma i bora, inače na Dan državnosti biti organizovan novi protest.

„Tog dana svake godine se u zgradi predsedništva deli ordenje, mi poštujemo to ordenje i sve ljude koji će ga dobiti, ali pozivimo sve ljude na veliki narodni miting, na Sretenjsku odbranu državnosti, mi branimo državu od onih koji su je okupirali“, rekao je Manojlović, prenela je Televizija N1.

Naveo je da okupljeni, tada, neće zviždati gostima.

„Nećemo zviždati gostima, ali zviždaćemo onima koji su plaćeni našim novcem, a okupirali su ovu zemlju“, poručio je on.

Manojlović se u ime ljudi koji su, kako je podsetio, došli da protestuju iz svih ugroženih krajeva Srbije, zahvalio Beograđanima na pokazanoj solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari