Marinika Tepić: Izveštaj Fridom hausa još jedna potvrda o krađi izbora u Srbiji 1foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je danas da novi izveštaj organizacije „Fridom haus“ (Freedom House) jasno pokazuje da je Srbija „crni lider“ u Evropi po ugroženosti prava i građanskih sloboda.

Prema ovogodišnjem izveštaju te organizacije za 2023, pad Srbije je najveći pad u Evropi u celini, izjavila je ranije ekspertkinja „Fridom hausa za Balkan“, Aleksandra Karpi.

„Dakle, ne samo na Zapadnom Balkanu i ne samo globalno gledano, već u Evropi, ona (Srbija) bila je lider, nažalost, u smanjenju prava i građanskih sloboda građana“, rekla je ona za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Tepić je na društvenoj mreži „Iks“ (X) ocenila da je i to potvrda da su decembarski izbori u Srbiji pokradeni.

„Evo još potvrda da pokraste izbore! I novi Izveštaj @freedomhouse jasan da je Srbija „crni lider“ u Evropi po ugroženosti političkih prava i građanskih sloboda! Izborne prevare, korupcija, gušenje pravosuđa, medija, odmazda nad opozicionarima…“, napisala je ona.

Slobode u Srbiji opadaju uzastopno 10 godina, tako je ove godine Srbija na 114. mestu po listi Fridom hausa, organizacije sa sedištem u Njujorku.

Srbija je ove godine pala za tri poena, što je sveukupno stavlja u prvu polovinu zemalja u kojima je demokratija u konstantnom padu tokom poslednje decenije.

Karpi je rekla da su izbori u Srbiji „deo priče“ o padu na rang listi.

„Videli smo pad u toj kategoriji zbog pokradenih izbora i mogućnosti da su uticali na rezultate u ključnim izbornim trkama kao što je Beograd….I to je bio jedan od razloga za pad, ali je Srbija izgubila ukupno tri boda, što je prilično značajno“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari