Marinika Tepić pita: Jesu li kandidati za tužioce bliski Vulinovom Pokretu socijalista? 1Foto FoNet Milica Vučković

Šefica poslaničke grupe “Pravac Evropa” i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uputila je poslaničko pitanje Višem javnom tužilaštvu i tom prilikom tražila odgovor na to da li je tačno da je kandidat sa najvećim brojem bodova za pripravnika u ovom tužilaštvu sin poslanika iz Vulinovog Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog.

Kako se navodi u saopštenju SSP, Tepić je u poslaničkom pitanju upitala i Više javno tužilaštvo da li je tačno da je kandidat sa maksimalnim brojem bodova na testu sa konačne rang-liste kandidata za tužilačke pripravnike u VJT kandidat pod brojem 9. Jelena Šćekić, sestra javne tužiteljke Brankice Marić, prve zamenice Nenada Stefanovića, glavnog tužioca u VJT.

„Koji pravni fakultet su završili kandidati Komlenski i Šćekićeva, kada su ga završili i sa kojim prosečnom ocenom? Koje pravne fakultete su završili kandidati do rednog broja 15? Kada su završili i sa kojom prosečnom ocenom“, upitala je Tepić.

Tepić je izjavila da je sve ovo dodatno zabrinjavajuće ako znamo da je šef tog Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović takođe Vulinov kadar.

Kako podseća Tepić, to je čovek koji je smenio dve antikorupcijske tužiteljke Jasminu Paunović i Bojanu Savović.

„I još gore, koji je pokušao da prikrije odgovornost VJT u slučaju masovnog ubice iz Mladenovca, pošto sam razotkrila da još kao maloletnik ima istoriju krivičnih dela od 2020. i to čak za napad na policajca. Kada sam nekoliko dana posle masakra objavila tačne podatke kako je Tužilaštvo arhiviralo raniji predmet ovog ubice iz Mladenovca i to bez ikakvih prikupljanja podataka, čime mu je obezbedilo da tada prođe nekažnjeno, a onda smo tri godine dobili masovnog ubicu, Stefanović i VJT su to pokušali da prikriju odgovorivši mi da je taj slučaj “okončan”“, piše u saopštenju.

Tepić je dodala da bi svako neupućen tada poverovao da je ubica iz Mladenovca nedužan i zbog toga oslobođen za prethodno krivično delo 2020.

„Sreća pa nam je odgovorio i Viši sud pred kojim je slučaj pokrenut i jasno je objasnio javnosti da je njegov raniji krivični predmet iz 2020. okončan zato što je tužiteljka VJT Nataša Dubak sama “odustala” od gonjenja, dakle ne zato što ga nije izvršio, nego zato što je tužilaštvo samo odustalo da ga goni. I sada evo javno iskazujem lično uverenje da je ubica iz Mladenovca mogao biti sprečen da izvrši masakr da je Tužilaštvo pre tri godine radilo svoj posao i kaznilo ga, umesto što je od toga odustalo, ali i da postavim javno pitanje koliko se još ovakvih slučajeva dogodilo da Tužilaštvo odustane od gonjenja maloletnika, koji posle postaju kriminalci i ubice? Koliko je kriminalaca i ubica Tužilaštvo na taj način, svojim nepostupanjem, praktično regrutovalo“, uputala je ona.

Prema navodima Tepić,  povrh svega imamo i ovaj sumnjivi konkurs za tužilačke pripravnike u tom istom Tužilaštvu, koji će sutra opet biti izabrani u stalne tužioce.

„Zato mi iz Stranke slobode i pravde već tri godine insistiramo na uvođenju posebne specijalizovane tužilačke policije i specijalnom tužiocu za visoku korupciju, koji bi istraživali i same tužioce. Oslobađanje pravosuđa i naročito dekontaminacija tužilaštva od partijske i političke moći, ključne su za izlečenje našeg društva, vraćanja poverenja ljudi u institucije i državu i vlasti po meri građana, a ne obrnuto” zaključila je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari