Marinika Tepić: Stefanović ne sme više da bude na čelu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu 1Foto: SSP

Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, više ne sme biti na čelu te institucije“, navela je Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni, tokom rasprave u Skupštini Srbije o amandmanima na više zakona, a povodom smene dve tužiteljke Bojane Savović i Jasmine Paunović.

„Važno je da građani shvate šta se dešava u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Uzimaju se predmeti od iskusnih tužiteljki, koje obave posao, urade najteži deo posla, a onda se daju najneiskusnijoj tužiteljki da ispituje optužene,a sve sa ciljem da se predmeti stave pod ličnu kontrolu Nenada Stefanovića“, rekla je Tepić.

Ona je istakla i da Stefanović dovodi tužioce iz drugih tužilaštava, koji su isključivo njegovi poslušnici, a u suprotnom ih, jednim potezom vraća tamo odakle ih je doveo.

„Među problematičnim tužilačkim biografijama, prednjači Jelena Kocić, koju je Nenad Stefanović lično doveo iz Ništa. To što tužiteljka iz Niša ima malo radnog iskustva, ne znači da je malo poznata javnosti. U pitanju je tužiteljka koja je postupala u predmetu ubistva Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi kod Doljevca. To je ta tužiteljka koja je saopštila da nisu mnogo bitna dva nedostajaću minuta sa snimka nesreće. Nju je Stefanović unapredio i za nju ima mesta u Odeljenju za borbu protiv korupcije, ali za Bojanu Savović i Jasminu Paunović – nema mesta“, ocenila je šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni.

Dodala je da su uhapšene za EPS, umesto Savovićeve i Paunovićeve, ispitivali Brankica Marić i najneiskusnija tužiteljka – Jelena Ziljkić, koja je inače bila sekretar Sefanovića i obavljala uglavnom tehničke, a ne pravne poslove.

„Mi ne napadamo tužioce i tužilaštvo , već od ovakvih tužilaca branimo tužilaštvo“, rekla je Tepić, koju je Snežana Paunović, predsedavajuća parlamenta više puta prekidala.

Reagovao je i Jovanov, negodujući što Tepićeva nema nimalo političke umešanosti da ono što hoće da kaže upakuje u temu koja je na dnevnom redu.

„To je najdirektniji nasrtaj na nezavisno pravosuđe . Prepričavaju ono što je bilo na njihovim nezavisnim televizijama“, rekao je Jovanov.

Dragana Rakić, poslanica DS, istakla da je veoma važno znati stvarne vlasnike firmi, podsećajući na aferu „Asomakum“.

„Problem Srbije je nepoštovanje postojećih zakona. Da su zakoni poštovali, ne bismo imali afere poput ‘Asomakum’. Naime, ovde je daleke 2014. godine, jedan narodni poslanik Zoran Živković, pokrenu ovu aferu, rekavši da je vlasnik firme ‘Asomakum’ Andrej Vučić, građanin Srbije i rođeni brat predsednika SNS Aleksandra Vučića. Podnete su krivične prijave protiv 18 ljudi, 2015. godine, nakon toga su tužioci reagovali, a vlasnik te firme, Andrej Vučić, se pred sudom branio da je neko njegove lažne lične karte osnovao tu firmu. Govorim o amadmanu, kad bismo imali preciznu evedenciju, onda bi građani danas zaista znali da li je Andrej Vučić zaista vlasnik firme koja je optužena za pranje novca i malverzacije“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari