Tužiteljka Savović: Problem nastao jer nisam htela da dozvolim da mi ukaljaju ugled i 20 godina rada 1Foto: Printscreen/Nova S

Zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu Bojana Savović, koja je radila na istrazi malverzacija u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ (EPS), pre nego što je premeštena u drugo odeljenje i što joj je oduzet predmet, izjavila je večeras da je problem sa VJT nastao jer nije htela da dozvoli da joj „ukaljaju ugled i 20 godina rada“.

Savović je u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S kazala je da je imala mogućnost izbora da mirno pređe u prvostepeno odeljenje kada joj je to naloženo i da joj savest bude „potpuno mirna“.

„Ja sam predmet, dok sam ga vodila, vodila sam ga savesno, a oni, od momenta hapšenja, šta su radili sa predmetom, i šta će sa njim raditi, da ni na jedan način ne uprljam svoju savest i moral. Međutim, ono što je bilo problematično je što ja nisam dozvolila da ukaljaju moj ugled i 20 godina rada“, rekla je ona.

Problematično je, kako je dodala, bilo to što se oglasila i rekla da nije tačno da je sama tražila premeštaj i da nije tačno da je odugovlačila taj postupak.

„Taj odgovor je izazvao svu ovu sinhronizovanu lavinu napada, ispred tužilaštva, Stefanovićevog udruženja i Srpskog telegrafa. Svaki dan nove izmišljotine, neistine, cure navodno neki delići informacija iz predmeta i ja sam u vrlo nezgodnoj situaciji, jer oni mogu da iznose sve iz tog predmeta, a ja ako bih se branila na bilo koji način da objasnim šta je bilo u predmetu, mene bi optužili da opstruišem istragu“, rekla je ona.

Pravnica Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Sofija Mandić ocenila je da je VJT, saopštenjem da je Savović kao zamenik tužioca samo „obrađivač predmeta“ tužilaštva i da je to što je davala izjave medijima u prethodnih nekoliko dana politički i lični čin, uputilo „još jednu uvredu na račun Savović“.

„Ona je već u nekom prethodnom periodu, poslednji put kada smo bili u Medija centru pre samo petnaestak dana, rekla ‘U tužilaštvu je situacija takva da svako, u svakom trenutku, može da vam uzme predmet na kome radite i da vam za to ne da nikakvo obrazloženje’. I to joj se desilo desetak dana kasnije“, rekla je Mandić.

Prema njenim rečima, kritički ton prema položaju tužilaštva i tužilaca, zajedno sa nekim osetljivim stvarima iz predmeta koje Savović možda nije smela da zna, „naprosto su se sklopile kao slagalica“.

„I tako je došlo do te odluke da ta osoba mora da bude odstranjena“, kazala je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari