Marko Jakšić za Danas o tome da li se plaši sukoba i incidenata nakon isteka 48 sati za odlaganje mera Vlade Kosova 1Foto: Kossev

Ponovo se u zadnjem trenutku u priču umešao ambasador SAD na Kosovu, Džefri Huvenijer, koji je ujedno jedan od većih albanskih lobista, demonstrirajući čiji je uticaj glavni, ali i kao takav nije uspeo da uradi ništa više nego da obezbedi svega 48 sati za dodatno ubeđivanje Aljbina Kurtija zašto treba biti normalan za svoje dobro – kaže za Danas Marko Jakšić, pravnik koji živi i radio je u Kosovskoj Mitrovici, dok nedavno, zajedno sa gotovo svim Srbima nije napustio kosovske institucije.

Komentarišući neuspeli ishod jučerašnjih pregovora premijera Kosova i predsednika Srbije, u Briselu, nakon čega su se građani Kosova nikad opasnije približili sukobima, Marko Jakšić za Danas kaže da nema spora da je Kosovo američko omiljeno dete ali i da je „očigledno da ih Kurtijeva tvrdoglavost i rigidnost sve više razočarava“.

– Ako analiziramo predlog EU za jučerašnji dogovor o deeskalaciji situacije videćemo da su Srbi sa Severa Kosova jedini gubitnici, jer je Vučić prihvatio da ne izdaje nove KM tablice niti da produžava registracije postojećih, što prosto znači da je Kurti trebao samo da bude strpljiv narednih godinu dana i KM tablice bi same nestale. Međutim njegovo čvrsto držanje osim što pokazuje crte ograničenih ljudi, sve više razotkriva njegovu opsesiju Srbima sa Severa Kosova kao i mržnju protiv njih koju se trudio da skriva. Svakako, njegove namere prema Srbima su napisane u “Alternativi“ programu Samoopredeljenja, i on ih mesecima u stilu Slobodana Miloševića nekad realizuje na Severu Kosova, od zabrane izbora i vakcinacije pa do novih baza specijalaca – kaže sagovornik Danasa.

Bez obzira na sve ovo, smatra on, jučerašnji dan jeste vrlo značajan.

– Ne sećam se da sam ikada, do juče od Borelja, čuo nekog zvaničnika sa Zapada koji je na onako jasan način nekog prištinskog predstavnika i Kosovo ujedno označio direktno odgovornim za probleme, do sada smo kada nismo jedini loši momci uglavnom bili solidarno odgovorni u najboljem slučaju – kaže Marko Jakšić.

Svakako, napominje, i takav predlog EU je još jedan u nizu njih od 2013. godine na ovamo u kojem se oni o čijim se pravima navodno odlučuje tretiraju kao objekat i predmet bez ikakvih prava.

– I svakim novim dogovorom Srbima na Severu Kosova je zbog sjajnih rešenja sve gore. Toliko da masovno odlaze, da im je izlazak iz kosovskih institucija rasterećenje, da su čak primorani da zbog tablica, koje im simbolično znače a koje nisu ujele nijednog Albanca, već jednom prošlog septembra postavljaju barikade, a vrlo je moguće i opet, koliko već nakon isteka novog roka od 48 sati – ističe naš sagovornik.

Poslednji je momenat, kaže, da se svi koji odlučuju o našim životima trgnu, u prvom redu predstavnici EU i Kvinte, i shvate da je legitimno pravo stanovnika Severnog Kosova da žele da žive normalno, na način koji oni smatraju ispravnim i najboljim za sebe, i da je novi balkanski Milošević iz Prištine svojim delovanjem prema njima dodatno pokazao ispravnost tih težnji.

Marko Jakšić za Danas o tome da li se plaši sukoba i incidenata nakon isteka 48 sati za odlaganje mera Vlade Kosova 2

– Očigledno da je koncept multietničkog Kosova odavno mrtav, a da su se svi u međuvremenu zaigrali pa Severno Kosovo tretiraju isključivo kao teritoriju, ne vodeći računa o ljudima koji je naseljavaju. Kurtijeve baze specijalne policije i njegov safari ministar Svečlja su najbolji dokaz za to. Na njima će i ležati odgovornost za sve što će se desiti u budućnosti i kao za svaku eventalnu žrtvu. Jer niko nikoga puškama nije naterao da ga voli. Razgraničenje dve realnosti na Ibru je jedino moguće rešenje, i krajnje je vreme da do nje dođe sporazumno – zaključuje Marko Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari