"Ni Srbija ni Kosovo ne odustaju", tvrde srpski mediji, navodno upućeni u pregovore u Briselu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ponuđeno rešenje koje je ponižavajuće za Srbiju, kaže za „Blic“ izvor upućen u tok pregovora.

Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija, kako kaže izvor „Blica“, nije mogla da prihvati.

– Po svemu sudeći, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije – kaže neimenovani izvor ovog medija.

Kako se tvrdi, predsednik Vučić će se najverovatnije večeras obratiti građanima.

Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku, i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog, najpre su se sastali sa Kurtijem, pa potom sa Vučićem.

Kako javlja N1, sastanak Lajčaka sa Kurtijem je trajao samo pola sata.

U fokusu sastanaka je pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Posle odvojenih sastanaka trebalo bi da usledi zajednički sastanak, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Kako navode izvori Nove.rs, dve strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik, jer je, kako ističu njihovi sagovornici, Srbija odbila predlog za rešavanje krize koji su ponudili predstavnici EU.

S druge strane, navodi njihov izvor, ni Priština se nije pokazala kao konstruktivna, s obzirom na to da je ostala na stanovištu da svi građani moraju da prihvate preregistraciju tablica i da će oni koji to odbiju biti sankcionisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari