Vučić pred odlazak u Brisel: Mi smo uradili sve što smo mogli, ako hoće - hoće, ako neće - neće 1Foto: Printscreen/TV Prva

Gostujući na televiziji Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o aktuelnoj situaciji po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine ali i o sankcijama Rusiji i tome na koga Srbija „može da računa“ po pitanju KiM.

Kako je najavio, ujutru u 8 časova počinju pregovori na koje ide i kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u prethodnih 10 godina, a nisu u pitanju samo tablice. Kada smo išli u Berlin, napravili smo tri važna sporazuma, koja se tiču diploma, profesija i ličnih karata“, rekao je predsednik.

Kako ističe, Kurti je naveo određene stvari koje su dovele do srpskog napuštanja institucija.

„Po ko zna koji put Kurti je saopštio da od zajednice Srpskih opština nema ništa. To znači da briselski sporazum za njega ne važi, osim delovi koji mu odgovaraju“, kazao je Vučić.

Takođe, kako navodi, Kurti je definisao i određene sankcije u vezi sa tablicama.

„Mi smo rekli da morate da oformite Zajednicu srpskih opština (ZSO). I morate, pod dva, da ukinete odluku o tablicama“, rekao je Vučić.

Ipak, kako kaže, kap koja je prelila čašu bila je smena Nenada Đurića, komandira za Sever.

„On nema nikakvo pravo da ga smenjuje. Srbi su shvatili da sa njim ne postoji mogućnost za razgovor“, rekao je Vučić.

Iz tih razloga, predsednik kaže da u Brisel ide samo iz razloga da ne bi imali za šta da zameraju Srbiji, ne jer smatra da će nešto biti postignuto.

„Ja sam pitao Lajčaka – što me uopšte zovete u Brisel? Ali oni nikada neće da kažu da je njihovo dete krovo, koje ljuljaju 14 godina. Ne mogu to roditelji da priznaju, a roditelji su Kvinta. To su najmoćnije zemlje sa kojima nije dobro da budete u sukobu. Mi smo uradili sve što smo mogli, ako  hoće – hoće. Ako neće – neće“, kazao je Vučić.

Kako ističe, Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu.

„Vi u ovoj zemlji sta god da uradite bićete krivi. Mesecima su pitali šta će Srbi u insitucijama Kosova, a bilo je razloga. Kada je postalo jasno da tu više nema spasa onda ti isto kazu zašto napuštate institucije“, rekao je Vučić.

Kako je tvrdi, Priština je „krenula u akciju“.

„Imaju plan, a to je legalizaicja vojske, oduzimanje prava za 10 posto mesta u parlamentu, tobožnja dekriminalizacija Severa Kosova. Uz raspisivanje izbora na severu odmah na bi li se uz pomoć lažnih Albanaca izgalasali novi gradonačelnici“, rekao je Vučić.

Situacija na Kosovu dodatno se zakomplikovala nakon što su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije.

Pored zahteva da se povuče odluka o tablicama, politički predstavnici Srba uslovili su svoj povratak u institucije formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

ZSO je deo Briselskog sporazuma koji su u dijalogu postigli Srbija i Kosovo 2013. godine, ali je Ustavni sud Kosova upozorio da bi se time prekršio najviši pravni akt te zemlje.

„Možemo da računamo samo na sebe – nadam se da neće doći do rata“

Predsednik Srbije naveo je da će Srpska lista najverovatnije bojkotovati vanredne lokalne izbore na Kosovu.

„Srbi nisu zatražili ništa što nije deo Dijaloga. Kaznili bi oni nas, lupili bi nam šamar al ne znaju zbog čega, al ne sumnjam da će naći neki način da to urade“, smatra Vučić.

Osim toga, dodao je da kosovska specijalna policija nema šta da traži na Severu Kosova.

„Srbija će biti uz svoj narod. Nadam se da neće doći do rata, ali ne zavisi od nas“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li veruje da EU i Amerika ne mogu da ubede Kurtija, Vučić je naveo da Amerika sigurno pokušava i da ne žele sukob jer im ne odgovara, ali da ostalima ne veruje ništa – posebno ne Nemcima.

„Mi možemo da računamo samo na sebe, niko nam nije stvarao državu osim nas. Uvek smo imali one koji su mislili da mogu da nam pomognu i odmognu u zavisnosti od njihovih interesa. Srbi su se borili za svoju zemlju, za svoju slobodu. Trudimo se da imamo dobre odnose sa svim zemljama, ali ne možemo da imamo dobre odnose sa onima koji kažu bori se, izgubićeš, ali je bitno da si ostavio srce na terenu“, rekao je Vučić.

Kada je u pitanju očuvanje mira, predsednik je rekao da to zavisi isključivo od pritisaka Zapada.

„Mir zavisi od pritiska zapadnih sila na Prištinu. Ne verujem u Kurtijev racio. Odlaganje ne znači ništa, vi sa tim morate da se suočite. Nisu nam dali šansu. Mi smo spremni za razgovore, ali prosto nam nisu dali šansu“, rekao je Vučić.

 

„Spreman sam da razgovaram o francusko-nemačkom predlogu“
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da je spreman da razgovara o francusko-nemačkom predlogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer Beograd želi da pruži šansu promenama u tom ponuđenom rešenju.
„Ja ne govorim ni da smo odbili ni da smo prihvatii (predlog) jer smo mi za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramo“, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Sankcije Rusiji

Aleksandar Vučić osvrnuo se i na pitanje koje dugo traje – uvođenje sankcija Rusiji.

„Ovo je naša politika i naša odluka. Izdržali smo mnoge pritiske, a svaki dan mi govore kako je velika šteta za Srbiju što nije uvela sankcije. Nismo uveli sankcije, to je odluka naših državnih organa i to je dobro osmišljena odluka. Nije bilo dobro da uvodimo sankcije, jer znamo koje je to licemerje“, tvrdi predsednik.

Kako dodaje, „Srbija je pokazala da ima snage i pameti da izdrži na užas i žalost svih onih koji su mislili da će da pronađu razloge na napade na Srbiju“.

„Ja tvrdoglavo insisitiram na zaštiti interesa Srbije i našeg naroda“, rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari