Kurti povodom izlaska Srba iz institucija: Vučić lagao i razočarao Amerikance i Evropljane, građani da ne nasedaju na njegovu i Dačićevu borbu za vlast 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je od Srba na Kosovu da ne nasedaju na manipulacije srpskih vlasti i da ne napuštaju kosovske institucije, prenosi Koha Ditore.

Kurti je u Fejsbuk objavi napisao da su od 1. novembra, kada je započeto fazno primenjivanje odluke Prištine o tablicama izricanjem opomena onima koji nemaju RKS tablice, do sada izrečene 843 opomene. On je rekao da nije bilo nikakvih incidenata niti pritužbi, te da se nedavne tenzije na severu ne odnose na otpor kaznama, već na borbu za vlast u Srbiji.

– Predstavnici Srpske liste su pre nedelju dana rekli da će organizovati žestok otpor kaznama. Ipak, nisu dočekali 21. novembar: Beograd je počeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo. Jasno je o čemu se radi: predsednik Srbije je lagao i razočarao Amerikance i Evropljane; vrlo često se sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne kao demokratska zemlja, postaje oruđe Kremlja.

Takođe, čini se da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije (Ivica Dačić, prim.nov), moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra informisanja, sada predsednika Srbije. Ovo je njihova lična bitka za vlast, ne ni za građane ni za državu, napisao je Kurti.

On je rekao da je Srbija 8. juna 1999. godine kapitulirala i oprostila se od Kosova.

– Nema potrebe da gubite vreme i nastavljate da odlažete ni 2022. Podržavajući Miloševića i Šešelja, napustili ste Kosovo pre četvrt veka. Podržavajući danas Putina i Lavrova, napuštate Evropu, poručio je Kurti.

Građane Srbije je pozvao da zadrže mir i sigurnost. Rekao je da je on premijer koji nije protiv Srba i pozvao ih da ne napuštaju kosovske institucije i da ne nasedaju na političke manipulacije.

– Pozivam sve građane Srbije na Kosovu da zadrže mir, mir i bezbednost. Nisam ja premijer protiv vas, ali Beograd je protiv mene. Ja sam premijer koji će vam služiti poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosovo. Moji prioriteti su borba protiv korupcije, odnosno pravosuđe, i ekonomski razvoj, odnosno zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, veru ili poreklo. Ne bojkotujte i ne napuštajte kosovske institucije. Oni služe svima nama, svakome od vas.

Ne nasedajte političkim manipulacijama i geopolitičkim igrama. Držimo se svi demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i sloboda, političkog pluralizma, zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari