Marko Jakšić: Nova vlast da se bori za povratak KiM u sastav Srbije, ukoliko Vučić pobedi borba će biti teška 1foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin - Zvanični kanal

Ukoliko Vučić pobedi, očekuje nas teška borba, a ukoliko se formira nova vlast – potrebno je da ima više sluha za potrebe Srba, ponovo uspostavi Ministarstvo za KiM, napravi platformu za pregovore i bori se za povratak Kosova u sastav države Srbije, kazao je za KoSSev Marko Jakšić član predsedništva nedavno obnovljenog SNV.

Danas su u Srbiji održani parlamentarni i lokalni izbori na kojima Srbi sa Kosova, kao i prošle godine, nisu mogli da glasaju u mestima u kojima žive, već u najbližim gradovima centralne Srbije.

Ispred biračkog mesta u Raški namenjenog za glasače iz Kosovske Mitrovice, kasno večeras zatekli smo člana predsedništva Srpskog nacionalnog Veća, Marka Jakšića.

„Pre 12 godina nismo ni mogli da očekujemo da ćemo glasati za srpske izbore u Raškoj“, kazao je Jakšić nakon zatvaranja biračkih mesta, prenosi KoSSev.

Konstatuje da je to „tekovina ove vlasti“.

„Kao što je tekovina ove vlasti dolazak Kosovske policije na Sever Kosova, takođe je tekovina ove vlasti i ovo glasanje u dužini od više od 60 kilometara uz maltretiranje od tri do četiri sata“.

Jakšić očekuje promenu režima i formiranje nove vlasti. Od te vlasti očekuje da ozbiljnije razmatra položaj Srba.

„Da ne dozvoli da nam se ovako nešto dešava, da jednostavno mora sve da se preokrene, da se spreči kriminal, korupcija i sve drugo, to je najveći neprijatelj Srbije“, naglašava.

Od nove vlasti ujedno očekuje da ponovo uspostavi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, čije bi sedište bilo u Raški, navodeći da se Kancelarijom za KiM „ponižava rešavanje pitanje KiM-a“:

„Da bude bliže Srbima i da Srbi imaju jednu pravu adresu, koja bi im bila bliža i adekvatnija za sve probleme“, kazao je.

Takođe traži da se nova vlast „bori za povratak Kosova u sastav države Srbije“.

„A ne kao što je ova dosadašnja radila da ga udalji od Srbije“, naveo je.

U slučaju promene vlasti, naglašava i da ona mora da ima više sluha za potrebe Srba, da razgovara sa svim političkim strankama i različitim opcijama.

„Nova vlast mora da napravi platformu za pregovore sa Prištinom i da je donese u Skupštinu Srbije uz konsenzus svih najvažnijih političkih činilaca u zemlji, a tek onda tako opremljena sa platformom da stupi u pregovore sa Prištinom“.

A bez platforme „sve zavisi od toga šta se dešava u kori malog mozga predsednika Vučića“.

„On je taj koji je 12 godina lutao. Prvo je krenuo – podela, pa – nije podela, pa od priča da ‘mi na Kosovu nemamo ništa’, a na kraju smo doživeli da i ambleme i simbole Srbije guramo sa Kosova“, dodao je Jakšić.

A ukoliko Vučić, odnosno SNS ostane na vlasti – „ostaje period jedne teške borbe“.

„Bez obzira na sve drugo, on nikada više neće moći da vlada na ovaj način. Nama ostaje da se borimo“.

Jakšić, ipak, misli da će SNS da „izgubi Beograd“.

„Mislim da će on da izgubi Beograd i mislim da je to početak njegovog pada i to je vreme najgore vladavine za nas Srbe na prostoru Kosova i Metohije“, naveo je.

Ponovio je reči člana predsedništva Srpskog nacionalnog veća, Momčila Trajkovića:

„Glasanje za Aleksandra Vučića je političko samoubistvo Srba sa prostora Kosova i Metohije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari